sport
0

FIFA odustala od "pametne lopte" na SP-u

FENA
Iako su igrači, treneri i sudije izrazili pozitivno mišljenje o tzv. "pametnoj lopti", Međunarodna nogometna federacija (FIFA) odustala je od uvođenja nove tehnologije na svjetskom prvenstvu u Njemačkoj.

"Pametnu loptu" (smartball) razvila je tvrtka Adidas u saradnji s kompanijom Cairos AG i njemačkim institutom Fraunhofer. Nogometna lopta u sebi sadrži mikroprocesor, koji šalje signal glavnom sudiji kada pređe gol-liniju. Mikročip veličine 15 milimetara odašilje radiosignal ako lopta prođe vanjske linije igrališta, ili gol-liniju, a sve uz pomoć 12 antena koje su raspoređene na svim vanjskim uglovima. Središnji kompjuter prima signal i za manje od jedne sekunde prosljeđuje ga do posebnog sata na sučevoj ruci, i to u obliku poruke. Sudija se stoga tom tehnologijom može koristiti po svom nahođenju. Sve poruke ostaju pohranjene u memoriji sata.

Ovaj izum je provjeren na SP-u kadetskih reprezentacija (U-17) u Peruu. Komentari su bili pohvalni, ali FIFA smatra kako još nije vrijeme za "pametnu loptu".

"Još nismo spremni za uvođenje novih tehnologija, kao što je pametna lopta", poručio je generalni sekretar FIFA-e Urs Linsi.

Odluka krovne nogometne organizacije nije iznenadila čelnike Adidasa.

"Nadali smo se kako će FIFA ipak upaliti zeleno svjetlo, ali nismo iznenađeni, ni previše razočarani ovom odlukom", poručio je glasnogovornik Adidasa Thomas van Schaik.