sport
0

FIFA: Klubovi će postepeno smanjivati broj stranaca

FENA
Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Joseph Blatter ponovo je podržao ideju o ograničenju broja stranih nogometaša u klubovima, ali je također predložio da nogometna sezona traje od februara do novembra.

U intervjuu njemačkom magazinu "Kicker" Blatter se založio za model "šest plus pet", po kojem bi svaki klub morao u ekipi imati najmanje šest domaćih igrača. Nedavno je FIFA i s Međunarodnom udrugom nogometaša (FIFpro) potpisala memorandum o modelu "šest plus pet".

Blatter ističe da će se taj model uvoditi postepeno kako bi se zaštitilo klubove koji su sklopili dugogodišnje ugovore sa stranim nogometašima. On smatra da će ograničenje broja stranih nogometaša ojačati povezanost klubova i navijača te da će domaći talenti dobiti priliku da se iskažu.

Predsjednik FIFA-e je istakao da ograničenje broja stranih nogometaša nije u sukobu sa zakonima Evropske unije, koji jamče slobodu kretanja radne snage.

"Nogometaši nisu obični radnici", dodao je Blatter.

Podršku modelu "šest plus pet" izrazio je prvi čovjek Bayerna Franz Beckenbauer, a oštro mu se usprotivio trener Arsenala Arsene Wenger, koji smatra da je to loše za nogomet te da vodi u prosječnost.

Predsjednik FIFA-e Joseph Blatter predložio je i da nogometna sezona traje od kraja februara do kraja novembra. Tada bi u zimskoj pauzi reprezentacije mogle igrati kvalifikacijske utakmice za kontinentalna i svjetska prvenstva.