sport
246

Festival trčanja i aktivnog životnog stila za sve generacije u Sarajevu 18.09.

Sarajevo Coca-Cola Polumaraton (21,1 kilometara), koji će proći kroz najljepše dijelove grada Sarajeva, će se održati 18. septembra 2016. sa početkom u 9 sati ispred BBI centra. Uz kratku i zabavnu trku ili šetnju građana od 4 kilometara, Novo Nordisk Fun Run, koja će startati u isto vrijeme kada i polumaraton, te dječiju trku Nesquik Kids' Run očekuje se ukupno 2.500 učesnika iz 30 zemalja što će biti i novi rekord po broju učesnika.

Velika masovnost se očekuje i ove godine od zabavne trke/šetnje Novo Nordisk Fun Run 4 kilometra koja je dostupna i otvorena za sve uzraste i generacije. Tu je i Nesquik Kids' Run trka od 400 metara koja je posebno namijenjena djeci odnosno "Run with me" inkluzivna trka za osobe sa posebnim potrebama. To su ujedno i značajne inovacije u ovoj godini kojima su organizatori željeli obogatiti ponudu sportskih aktivnosti. Ove godine u Sarajevu je i G-Drive štafetni polumaraton u kojem će nastupiti preko 50 timova od tri člana koji će timski istrčati dionicu od 21,1 kilometara.

Već nekoliko godina primjećujemo sve veće učešće cijelih porodica, dvije ali i tri generacije. Organizatori su ponosni što su omogućili roditeljima da mogu zajedno sa djecom učestvovati na utrci/šetnji za građane i tako im na najbolji način pokazati važnost kretanja, bavljenja sportom i zdravih stilova života. Trčanje, hodanje, općenito bavljenje sportom je najbolja prevencija dijabetesa, što se želi posebno istaći. Prije deset godina organizatori su si kao cilj zacrtali građenje zdravijeg i modernijeg društva, a ove godine će se putem posebnih trka uključiti kako djeca tako i osobe sa posebnim potrebama.

Društveno odgovorni dio projekta je i ove godine veoma značajan jer će svi učesnici imati priliku pomoći tri organizacije i humanitarne akcije: Hope and Homes for Children BiH čiji je cilj reforma sistema dječije zaštite, te omogućavanje što većem broju djece da odrastaju u porodičnom okruženju umjesto u institucijama. Potom udruženje "Dajte nam šansu" koje su osnovali roditelji djece sa poteškoćama u razvoju i koje će takođe imati svoj štand kao i inicijativa "Metar za zdravlje" kao podrška Udruženju Srce za djecu koja boluju od raka.

Sportske manifestacije poput ove su višedecenijska praksa u svim modernim zemljama, te okupljaju i do 50.000 trkača, odnosno oko 100.000 posjetilaca, za samo jedan vikend, što pokazuje značaj ovakvih projekata kod poboljšanje imidža i ekonomskog razvoja nekog grada. Zahvaljujući ovom projektu Sarajevo će zabilježiti preko 1.000 noćenja, ali i drugih vanpansionskih usluga tokom polumaratonskog vikenda. Velika atrakcija i u ovoj godini će biti polaznici iz škole trčanja "Klix" Sarajevo kojih će preko 100 startovati na polumaratonu što je apsolutni rekord do sada. Mnogo učesnika iz drugih država je već trčalo Sarajevom i rado sve vraćaju ponovo, zbog odlične atmosfere, dobro organizirane trke; ali i gostljublivog grada i publike koja nesebično daje podršku duž trase staze. Ove godine će biti organizirna i nargradna igra za publiku. Autor najbolje fotografije sa i oko trke ce dobiti vrijedan poklon organizatora (vrijednost 310 KM)– besplatnu startninu za 2017; ali i školarinu za V generaciju Škole trčanja Klix da bi se mogli spremiti za trku.

Polumaraton će proći kroz slijedeće dijelove grada gdje će saobraćaj biti parcijalno obustavljen u Nedelju 18. septembra od 8 sati do 12 sati: BBI Centar– Alipašina ulica– Stadion Koševo i Jezero– Marijin Dvor- Vilsonovo Šetalište– Obala Kulina bana– Aleja ambasadora (Bentbaša)– Sebilj– Vječna Vatra– BBI Centar.

Broj za učešće na polumaratonu i na Novo Nordisk Fun Run i Nesquik Kids' Run se može podići u BBI centru na trećem spratu, 16. i 17. septembra od 12:00 do 20:00 sati.

Generalni sponzor polumaratona je Coca-Cola Hellenic BiH, G-Drive je sponzor štafetnog polumaratona, Novo Nordisk je generalni sponzor Fun Run trke, Nestle je sponzor Nesquik dječije trke a Ambasada SAD u BiH je podržala aktivnost „Run with me“ za osobe sa posebnim potrebama. Značajnu podršku cijelom projektu pružaju: Coca Cola Hellenic BiH, Olimpija, Novo Nordisk, G-Drive, Bosnalijek, Royal Sport jelly, New Event, Symphony, Ambasada SAD u BiH, Grad Sarajevo, Carlsberg, Tosama, GoFree, Konzum, Merkur osiguranje, Nestle, Orthomol sport, Weleda, Kakanj Cement, Posao.ba, BBI centar, Sarajevo City Centar, Mercedes, Biona, Vlada kantona Sarajevo, Federalno Ministarstvo kulture i sporta, općina Centar, Garmin, Nestle, Ekopak, ,Grafo Balkan, Poliklinika Al Tawil, DH Agency, Kult, Zlatara Sofić, Intersport, Courtyard Marriott, Residence Inn Marriott, Securitas, Hostel Massimo, Fondacija Mozaik.

Posebnu podršku pružili su portal Klix.ba, N1, Ljepota i zdravlje, Akta.ba i Antena radio kao medijski pokrovitelji.

Po uzoru na najbolje svjetske prakse, svi koji završe individualni i štafetni polumaraton će dobiti posebno dizajniranu finišersku medalju i osvježavajući paket a prilikom preuzimanja broja i ekskluzivnu dri fit poklon majicu.

Predviđeni su i pokloni za finišere Novo Nordisk Fun Run trke/šetnje kao i poklon majica prilikom preuzimanja broja a poklone će naravno dobiti i najmlađi koji završe Nesquik Kids' Run.

Cijena startnine za "Fun Run" iznosi 5 KM a za Nesquik Kids' Run 2 KM. Više informacija možete pronaći na oficijelnoj web stranici ww.sarajevomarathon.ba .