sport
506

"Fer igra za fer djetinstvo": Dodijeljene prve medalje na Finalu Sportskih igara mladih

Klix.ba
Svečanom ceremonijom dodjele medalja, koja je održana jučer u dvorani Mojmilo, Sarajevo je ispratilo prvu smjenu, finaliste šestih BH Telecom Sportskih igrara mladih.

Pobjednici regionalnih takmičenja Igara iz 30 bh. gradova stigli su na državnu završnicu u Sarajevo.

Prije takmičenja mališani su iskoristili slobodno vrijeme za upoznavanje Sarajeva ali i sklapanje novih prijateljstava, pa su tako druženja mališana i ove godine uljepšali ulice glavnog grada, stvarajući nove uspomene i prve simpatije.

Ana Vučetić, košarkašica iz Ljubovije, rekla je da, iako je treći put u Sarajevu, svaki put se oduševi ovim gradom, a najviše se svake godine raduje druženjima u Studentskim domovima.

“Sretna sam što smo i treći put učesnici Velikog finala. Na Igre dolazimo zbog zabave i upoznavanja vršnjaka i sigurno je da se vidimo se i sljedeće godine u Srebrenici”.

Prva smjena učesnika boravila je u Sarajevu od 16. do 18. augusta, pa je Bosna i Hercegovina tako dobila i prve pobjednike za Veliko Međunarodno finale Igara u Splitu i to takmičare u košarci, malom nogometu, te igri između dvije vatre.

Prije same dodjele medalja, mališani su imali priliku zabaviti se na Bosnalijek All-Star utakmici, gdje je specijalni gost bio zlatni košarkaški kadet BiH, Sanin Čampara koji je i sam bio učesnik Igara.

Na Poli CUP-u, takmičenju u malom nogometu, zlatnu medalju osvojili su dječaci iz ekipe “ŠN Limači” iz Čapljine dok su najbolji na Bosnalijek CUP-u, takmičenju u uličnoj košarci bile ekipe “Vlasenica” i “WBS” iz Teslića. Coca-Cola CUP, takmičenje u nogometu za kategoriju 2001. godište i mlađi, osvojile su djevojčice iz ekipe “Sloboda“ iz Tuzle te dječaci iz ekipe “Gentlmen“ iz Goražda.

Ove godine, završava se projekat “Fer igra za fer djetinjstvo“, koji su Igre sprovodile potekle tri godine u saradnji sa Košarkaškim savezom Bosne i Hercegovine, i uz finansijsku podršku USAID-a. Cilj ovog projekta je bio promovisati fer plej, prijateljstvo, solidarnost te toleranciju kroz sportske discipline.

Ovim povodom, dodjeli medalja prisustvovao je i gospodin Peter Duffy, direktor Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

“USAID je ponosan što podržava Sportske igre mladih jer iz godine u godinu imamo veći broj učesnika. Ove godine, preko 40.000 djece iz Bosne i Hercegovine je učestvovalo u Igrama, djeca su se zabavljala i družila te gradila svoje sportske vještine. Najbolji su bili u Sarajevu, a nadam se da ćemo neke vidjeti uskoro i na Olimpijskim igrama da brane boje Bosne I Hercegovine” izjavio je Peter Duffy, direktor Misije Američke agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Druženja i sjajne utakmice se nastavljaju u drugoj smjeni takmičenja, koja stiže danas, te će do 20. augusta, Sarajevo će biti domaćin pobjednicima regionalnih takmičenja u rukometu, odbojci, odbojci na pijesku, tenisu, stonom tenisu i šahu. Specijalni partner ovogodišnjih Igara je Olimpijski komitet BiH.