sport
1

Faris Biogradlić želi braniti boje BiH u snowboardingu u Sočiju

Piše: N. Jamaković
Faris Biogradlić
Faris Biogradlić
Faris Biogradlić (19) je bh. reprezentativac u snowboardingu koji trenutno pokušava ispuniti normu za Olimpijske igre u Sočiju 2014. godine.

Snowboardingom se bavi već 12 godina, od čega četiri godine profesionalno. Otkako je postao senior u bh. reprezentaciji, četiri godine je uzastopno državni prvak u Slopestyleu, Big airu i Snowboard crossu. Učestvovao je na velikim takmičenjima kao što je Europen Youth Olmypic Winter Festival (EYOWF) te ostvario najbolji rezultat od svih bh. reprezentativaca (17. u Snowboard crossu).

"Počeo sam se baviti snowboardingom tako što su pojedini članovi porodice počeli bordati. Sa godinama sam napredovao, ostvarivao dobre rezultate i došao do konačnog cilja, trenutno pokušavam ispuniti normu i predstavljati BiH na Olimpijadi u Sočiju", kazao je Biogradlić za Klix.ba.

Ističe da je nastupao po čitavoj Evropi te da je ostvario dosta značajnih rezultata.

"Osim 17. mjesta na EYOWF-u, bio sam treći na Evropskom prvenstvu u Makedoniji, a tu su i dobri plasmani, među kojima i prva mjesta na nekim festivalima. Naravno, posebno su značajna prva mjesta na državnim prvenstvima", dodaje naš sagovornik.

Navodi kako se snowboard u BiH iz godine u godinu maksimalno razvija, na planinama je sve više bordera i borderki te, što je najvažnije, djece koja se zabavljaju uz snowboarding.

"Profesionalna oprema je dosta skupa, ali se amaterska, koja je poprilično kvalitetna, može dobiti po odličnoj cijeni. Ja sam kupovao amatersku opremu dok nisam odlučio profesionalnije se baviti ovim sportom. Opremu sada dobijam od sponzora", kaže Biogradlić.

On je dobio stipendiju za Soči, što znači da je jedan od osam izabranih koji su dobili pokrivene troškove treninga i priprema, jer postoji mogućnost da ispune normu i predstavljaju BiH u Sočiju.

"Norma za snowboarding je top 30 u cijelom svijetu na rang-listi World Cupa, a ja trebam nastupati na dva World cupa, u Švicarskoj i Austriji", rekao je Biogradlić, kojem želimo sreću i naravno da ispuni normu i predstavlja BiH na Olimpijadi u Sočiju.

Faris se trenutno nalazi na pripremama u Francuskoj, a u BiH se treba vratiti 1. septembra.