sport
289

Evropski prvak Alem Begić za Klix.ba: Srebrenicu nosim u srcu, poređenje sa Adnanom Ćatićem mi laska

Piše: Edin Isanović
Alem Begić
Alem Begić
Bh. bokser Alem Begić (29), koji se bori pod zastavom Njemačke, krajem 2015. godine pobjedom protiv gruzijskog borca Georgea Aduashvilija postao je prvak Evrope u poluteškoj kategoriji. Begića nazivaju i nasljednikom Adnana Ćatića.

Bh. bokser s njemačkim pasošem pobjedom je okončao i meč u Oberhausenu 20. februara ove godine protiv Kamerunca Lea Tchoule čime je nastavio nevjerovatan pobjednički niz.

Ima skor od 12 pobjeda iz isto toliko borbi. U razgovoru za Klix.ba Begić je govorio o svojoj karijeri, Adnanu Ćatiću, Srebrenici, ritualima prije mečeva, mogućnosti da se bori u BiH.

Dobre prilike se dešavaju spontano i neplanski

Na početku je istakao zbog čega je izabrao da trenira sport koji mnogi nazivaju "plemenita vještina". Potcrtao je kako je inspiraciju za ovaj teški, ali umjetnički sport pronašao u pričama o legendarnim mečevima u prošlosti.

"Prije svega mislim na borbe Alija, Tysona i Haglera. Dobro se sjećam kad me otac u ranim satima budio da gledam mečeve koji su se direktno prenosili iz SAD-a. Sve me to fasciniralo i bilo je samo pitanje vremena kada ću prvi put ući u ring. Tako sam se 2002. godine odlučio, nakon dvogodišnje aktivnosti u kickboksu, preći u amaterski boks. To je bio početak moje bokserske karijere, da bi krajem 2014. godine u svojoj Srebrenici nastupio na prvom meču kao profesionalni bokser", kazao je Begić.

Ovaj bokser je krajem 2015. godine postao prvak Evrope u poluteškoj kategoriji. Begić napominje kako se nije nadao da će dobiti priliku da se bori za šampiona Starog kontinenta.

"Moj tim i ja nismo se uopšte nadali da ćemo dobiti priliku za borbu prvaka Evrope protiv iskusnog borca Giorgija Adusahvilija iz Gruzije. Govorilo se kako trebam i dalje uspješno nastupati u mečevima protiv svakog protivnika širom Evrope i kako je meč za prvaka Starog kontinenta moguć tek sredinom 2016. godine. Ipak, u životu se dobre prilike dešavaju spontano i neplanirano. Još je bolji osjećaj kada se sve završi onako kako zamisliš. Također, posljednji meč u Oberhausenu je bio dvanaesti u karijeri. Boksao sam protiv Lea Tchoula iz Kameruna koji je zbog svog ofanzivnog stila i ogromnog iskustva predstavljao neugodnog suparnika. Brzo sam mu našao lijek i bilo je pitanje vremena kada ću ga nokautirati. Atmosfera je bila fenomenalna i vatrena. Prvo sto sam primijetio s ulaskom u arenu je veliki broj bh. navijača. Drago mi je što su ljudi u BiH mogli vidjeti tu borbu", istakao je naš sagovornik.

Bokserskog prvaka Evrope u poluteškoj kategoriji često porede sa Adnanom Ćatićem. Begić podvlači kako mu to laska, ali da ga čeka težak put da bi opravdao to poređenje.

"Adnana Ćatića poznajem već duže vremena. Imao sam prilike da zajedno s njim treniram. Kroz naše poznanstvo sam upoznao sportistu i čovjeka Adnana Ćatića koji me nije inspirisao samo u boksu, nego i u drugim stvarima. Čast mi je da imam Adnana kao prijatelja i stručnjaka u svom užem krugu. Adnanov meč sam pratio sa velikim interesom uz ring. Već od prve runde sam uočio da se maksimalno spremio jer je krenuo s izuzetno visokim tempom. Jednostavno nije dozvolio Čudinovu da preuzme inicijativu i na svaki napad imao je spreman odgovor. Pružio nam je atraktivnu i vrhunsku borbu punu akcija. Za mene je krajem dvanaeste runde bilo jasno da je bez ikakvih razmišljanja Adnan po peti put postao svjetski prvak, što do sada niti jedan bokser nije uspio. Bila je to uspješna priča za BiH“, dodaje Begić.

Meč u BiH u vrhu liste planova

Alem je rođen u Minhenu, a nakon toga je živio u Srebrenici. Napominje kako je izuzetno vezan za ovaj grad u istočnoj Bosni.

"Kratko vrijeme poslije rođenja živio sam kod djeda, nane i tetke u svojoj Srebrenici sve do početka rata. Iako sam za vrijeme rata bio malo dijete, osjećam veliku ljubav prema Srebrenici i više puta godišnje je posjetim. Moja ljubav prema njoj je tako velika da sam do sada nekoliko puta uvijek radije otputovao u taj grad nego u neke druge destinacije svijeta", kazao je Begić.

Osvrnuo se na sjajnu pobjedničku seriju, a izdvojio je najtežu borbu u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri.

"Do sada sam imao 12 mečeva koje sam uspješno završio, ostvario sam 12 pobjeda. No, za mene je najbitnije da se u pripremi ili u meču ne povrijedim i da budem dobrog zdravlja. Najteža borba je bila deseta u u karijeri. Tada sam se borio protiv jakog i iskusnog boraca iz Rumunije - Mihaia Macoveia. Čim smo počeli meč, shvatio sam da neće biti nimalo lako. Morao sam da mijenjam taktiku više puta. Doduše, u toku borbe sam ga uspio oboriti i kroz intenzivni nastavljeni pritisak ga doveo do toga da preda meč. Najdraža pobjeda je bila za evropsku titulu krajem prošle godine protiv Aduashvilija. Dakako, pratim izjave stručnjaka o meni i ugodno je čuti i znati da me taj krug eksperata u budućnosti vidi na vrhu bokserske karijere. Mnogi od tih stručnjaka su neutralni i izuzetno kritični. Zato mi njihova pozitivna kritika i predviđanja blistave karijere samo potvrđuju da sam na pravom putu", potcrtava Begić.

Otkrio je kako se priprema za mečeve, a posebno je izdvojio ritual koji ima prije svake borbe.

"Većinu vremena pripreme provedem s mojim trenerom kondicije i atletike. Nakon intenzivne pripreme u Austriji prelazim u Minhen u narednu fazu. Tada sam najčešće u ringu i sparingujem s pozvanim bokserima. Nakon te posljednje faze s članovima tima putujem u grad gdje se borim. Ujutro pred svaku borbu trčim pola sata tri ili četiri kilometra da aktiviram tijelo, jer u pripremi dva puta dnevno treniram. Sat vremena prije meča volim da popijem kafu sa vodom. Također, kao moj lični ritual, još jednom se čujem s tetkom u Srebrenici koja mi poželi sve najbolje", kaže Alem.

Na kraju je naglasio kako ima veliku želju da jednu borbu održi u BiH.

"U amaterskoj karijeri sam često boksao u BiH, a profesionalnu karijeru sam pokrenuo mečom u Srebrenici. Ipak, želja mi je da kao evropski prvak nastupam u BiH. Uz dobru organizaciju, želim da priredim veliki spektakl o kojem će se dugo pričati. Mogu samo zamisliti kakva bi atmosfera bila. Budite sigurni da je borba u BiH u vrhu liste mojih planova u karijeri", zaključio je Begić.