sport
0

EU protiv dopinga i nasilja na evropskim stadionima

FENA
Evropska unija trebala bi donijeti stroge mjere protiv dopinga, namještanja utakmica i nasilja na sportskim stadionima, te također utemeljiti evropsku bazu podataka koja bi sadržavala popis ljudi kojima je zabranjen ulazak na stadione, kaže se u nacrtu rezolucije koji je izglasao Odbor za kulturu i obrazovanje EP-a.

Kako stoji na stranici EP-a, tekst o evropskoj dimenziji sporta naglašava kako je hitno potrebno zaštititi integritet sportskih natjecanja te dodaje da bi doping, namještanje utakmica, ilegalno klađenje, pranje novca u vezi u profesionalnom sportom te nasilje na stadionima trebala biti kaznena djela.

Evropska baza s imenima osoba kojima je zabranjen ulazak na stadione pomogla bi zemljama članicama u razmjeni informacija o huliganima, te ojačala zabrane kada se radi o međunarodnim utakmicama koje se igraju na njihovom teritoriju.

  • Kako bi se pravila mogla snažnije provoditi, nacionalni zakoni morali bi tretirati trgovinu ilegalnim supstancama za poboljšavanje rezultata na isti način kao što tretiraju trgovinu drogom, kažu zastupnici.

Oni naglašavaju da je važno izraditi mjere koje bi sportašima olakšale obrazovanje te kako je potrebno da se njihovo praktično znanje uzme u obzir ako se žele obrazovati za trenere.

Profesija sportskih menadžera također bi trebala biti regulirana i podložna minimalnim kvalifikacijama visokih škola. U interesu transparentnosti, njihove bi tvrtke trebale biti prijavljene na teritoriju EU-a, kaže se u tekstu, koji također predlaže uspostavu evropskog registra igrača za koje menadžeri rade.

Zastupnici također pozivaju na transparentnije međunarodne transfere igrača, te traže od klubova da se pridržavaju imigracijskih zakona kada kupuju igrače iz trećih zemalja.

Zastupnici predlažu da Evropska komisija proglasi Evropski dan sporta kao i da uvede titulu Evropske sportske prijestolnice.

Važno je i promovirati sudjelovanje žena u sportu te se zalažu i za programe mobilnosti koji bi omogućili mladim sportašima da isprobaju nove metode treninga u drugim zemljama.

Nakon što je nacrt rezolucije u četvrtak prihvaćen na odboru, o njemu bi se na plenarnoj sjednici EP-a trebalo glasovati u prosincu u Strasbourgu.