Los Angeles
0

FOTO / ESPY nagrade: Nowitzki i Vonn sportisti godine

Totalsport
(Foto: AP)
Njemački košarkaš Dirk Nowitzki i njegovi Dallas Mavericksi dominirali su ovogodišnjom dodjelom nagrada ESPY za sportska dostignuća godine, koji organizira TV kuća ESPN.

Nowitzki je proglašen najboljim sportistom i najboljim igračem NBA lige, Dallas Mavericksi su ekipa godine, a njihov strateg Rick Carlisle je trener godine.

"Dirnut sam i počašćen ovom nagradom. Bila je ovo nevjerovatna godina za sve nas u Dallasu", rekao je Nijemac koji je prvi NBA igrač s nagradom za sportistu godine nakon Michaela Jordana kojem je to uspjelo 1993.

Najboljom sportistkinjom američka TV-kuća je drugu godinu zaredom proglasila skijašicu Lindsey Vonn. Košarkaš Jimmer Fredette je najbolji univerzitetski sportista, dok je nagrada za sportistu koji je ostvario najveći proboj pripala još jednom košarkašu, članu LA Clippersa Blakeu Griffinu.

Serena Williams i Rafael Nadal proglašeni su najboljom teniserkom, odnosno teniserom godine, najbolji atletičar je Tyson Gay, najbolji bokser Manny Pacquiao, a najbolji igrač nogometne MLS lige Landon Donovan.