Banja Vrućica
0

EP za mlade u brzopoteznom šahu od 14. do 20. jula

Sarajevo-x.com
Organizacioni odbor 12. pojedinačnog prvenstva Evrope za mlade u ubrzanom i brzopoteznom šahu, koje će biti organizovano od 14. do 20. jula u Banji Vrućici, formiran je 7. februara, u Banjoj Luci.

Na sastanku održanom u prostorijama Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, odlučeno je da će Odboru predsjedavati ministrica Nada Tešanović, a da će njen zamjenik biti Savo Kasapović, načelnik opštine Teslić.

Članovi Organizacionog odbora su: Nedeljko Čubrilović, Anton Kasipović, Nikola Špirić, Zoran Tegeltija, Dragan Vrankić, Dragoljub Davidović, Dragan Bogdanić, Milenko Šibarević, Jovo Janjić, Veselin Miličević, Rajko Petrović, Rade Javorić, Jovo Kujundžić i Predrag Batinić.

Prijedloge u cilju efikasnijeg funkcionisanja Odbora iznijeli su Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, i Vladimir Šakotić, izvršni direktor Evropske šahovske unije (ECU), a svog predstavnika imala je i Administrativna služba grada Banja Luka, s obzirom da je predviđeno da u ovom gradu, prigodnim programom i defileom učesnika, šampionat bude svečano otvoren.

Očekuje se učešće oko 250 takmičara iz 20 evropskih zemalja, koji će se ogledati u pet disciplina.

Ministrica Tešanović je naglasila da je ovo takmičenje, kao jedino Evropsko prvenstvo ove godine u Republici Srpskoj, prioritet nadležnih organa, te da je dobra organizacija ove vrhunske manifestacije veoma važna.

Na sastanku je također usvojen okvirni finansijski plan i utvrđen plan aktivnosti u naredna dva mjeseca.

Imenovan je Sekretarijat od sedam članova, na čijem je čelu Pantelija Dakić, predsjednik Šahovskog saveza RS. U timu se nalaze još: Miladin Gavrić, Vaso Bojanić, Vlado Stojanović, Nikola Lakić, Branko Tomić i Mario Sarić.

Za vrhovnog arbitra imenovana je Sava Stoisavljević iz Srbije, međunarodni šahovski sudija sa "A" liste. Riječ je, između ostalog, o prvoj ženi koja je bila glavni sudija na Olimpijadi (Hanti Mansijsk 2010), projekt menadžeru evropskih prvenstava i generalnom sekretaru ECU-a, čije je sjedište od 2010. godine u Beogradu.

Sudila je na niz velikih takmičenja: olimpijadama, gran pri turnirima, svjetskom šampionatu za žene, svjetskim prvenstvima za kadete i omladince...

Prva sjednica Organizacionog odbora protekla je u konstruktivnoj atmosferi, a šahovske radnike je posebno impresionirala ozbiljnost i pažnja kojom su rukovodeći organi pristupili organizaciji Evropskog prvenstva za mlade u ubrzanom i brzopoteznom šahu.

Na taj način su stvoreni svi preduslovi da se šahovskim talentima iz Bosne i Hercegovine pruži mogućnost da odmjere snage sa svojim vršnjacima iz cijele Evrope. Bit će to ne samo sjajan podsticaj u njihovim daljnjim naporima u savladavanju drevne vještine već i prilika za otvaranje vrata omasovljenju i popularizaciji šaha među mladima.