sport
27

Entitetski karate klubovi traže formiranje karate saveza BiH

Piše: D. K.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Predstavnici entitetskih karate saveza zahtijevaju od nadležnih vlasti i institucija u BiH da konačno registruju državni karate savez u skladu sa Zakonom o sportu BiH, Zakonom o udruženjima i fondacijama BiH i Ustavom BiH, a da do tada obustave svako daljnje nezakonito predstavljanje karate sporta BiH u međunarodnim asocijacijama.

Predsjednici i predstavnici više od 50 karate klubova, članova karate saveza Federacije BiH (FBiH) i Republike Srpske (RS), su zajedno sa predstavnicima ovih saveza boravili danas ovim povodom u prostorijama OK BiH, gdje su dostavili svu potrebnu dokumentaciju i od OK BiH zatražili da se očituje o ovom pitanju, odnosno da odredi ko će predstavljati karate sport na međunarodnoj sceni.

Naime, u entitetskim savezima smatraju da je problem objedinjavanja sporta u BiH, tj. reorganizacije postojećih saveza nakon stupanja na snagu Zakona o sportu BiH iz 2008. godine mnoge saveze doveo u potpuno stanje kolapsa.

Navode da karate sport, kao jedan od najtrofejnijih u našoj zemlji, u posljednjih šest godina, a posebno u posljednjih nekoliko mjeseci, doživljava svoje najteže trenutke.

Dosadašnji karate savez BiH, koji je imao oko 120 klubova, nije izvršio svoju reorganizaciju karate sporta, tj. objedinjavanje svih karate klubova iz oba entiteta, tačnije karate saveza FBiH i RS, koji broje oko 130 klubova, u skladu sa Zakonom o sportu BiH, a što je bio dužan učiniti u roku od šest mjeseci nakon njegovog stupanja na snagu.

Iz tog razloga Apelaciono vijeće BiH ukinulo je rješenje o postojanju karate saveza BiH, tako da od 28. aprila 2014. godine BiH nema svoj krovni savez.

"Upravo u trenutku kada su se stvorili preduslovi da se uz pomoć i medijaciju OK BiH konačno izvrši reorganizacija karate sporta na cijelom prostoru BiH, grupa nedobronamjernih predstavnika nepostojećeg karate saveza BiH krenula je putem 'politike' da bukvalno ruši ustavni poredak kako FBiH, tako i BiH", poručili su iz entitetskih saveza.

Smatraju da je cilj te "nedobronamjerne grupe" bivših predstavnika sada nepostojećeg karate saveza BiH nepoštivanjem zakona i Ustava BiH "po svaku cijenu zadržati nezakonite pozicije uz favoriziranje samo određenih klubova i takmičara, bez ravnopravne zastupljenosti svih karate klubova i takmičara iz BiH u međunarodnom predstavljanju kroz reprezentativne selekcije i nastupe na međunarodnim takmičenjima".

Predsjednik Karate saveza FBiH Mirsad Fejzić izjavio je za naš portal da su u ovom trenutku dva entitetska saveza jedino legitimni i legalni da predstavljaju BiH na međunarodnim takmičenjima.

"Mi od stupanja na snagu pomenutog zakona radimo na tome da uskladimo sva akta u skladu sa tim zakonom, ali ne uspijevamo jer neko ima privatne veze koje guraju nekakve druge opcije", rekao je Fejzić.

Kako je naveo, od ukidanja krovnog karate saveza BiH, odnosno od 28. aprila ove godine, BiH su na međunarodnim takmičenjima predstavljali klubovi i takmičari koje su "nelegalno" određivali ljudi koji su činili bivši karate savez BiH.

"Samo 20 karate klubova trenutno predstavlja BiH na međunarodnim takmičenjima, dok njih oko 180 apstinira", dodao je Fejzić.