sport
35

Enes Zulić iz Bihaća pobjednik maratona "Stazama Branka Ćopića"

SRNA
Enes Zulić iz Bihaća pobjednik je 2. maratona "Stazama Branka Ćopića", koji je počeo jutros u Novom Gradu, a završen je u Hašanima, rodnom mjestu književnika.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

Maraton je okupio učesnike iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Poljske.

Zulić je 42 kilometra istrčao za dva sata, 51 minut i 30 sekundi, čime je oborio prošlogodišnji rekord od dva sata i 58 minuta.

Drugo mjesto osvojio je Milovan Stojanović iz Kotor-Varoša, koji je prošlogodišnji pobjednik, a treće Hermin Kokanović iz Bihaća.

Foto: SRNA
Foto: SRNA
U konkurenciji žena pobjednik je Marina Nikolić, takmičarka iz Beograda sa vremenom četiri sata, 30 minuta i 20 sekundi, drugo mjesto osvojila je Dubravka Vejnović, a treće Rajka Đukić, obje iz Atletskog kluba "Sloboda" Bosanski Novi.

U polumaratonu najbolji je bio Igor Vuković iz Kutine u Hrvatskoj, koji je 21 kilometar pretrčao za jedan sat, 29 minuta i 13 sekundi, drugi je Slobodan Marinkov iz Požarevca i treći Zoran Bakić iz Bosanskog Novog.

Kod žena najbolja u polumaratonu bila je Biljana Bursać iz Bosanskog Novog sa vremenom dva sata i 27 sekundi, druga je Radmila Đukanović iz Bosanske Dubice, a treća Ivana Bjeljac iz Bosanskog Novog.

Predsjednik Atletskog kluba "Sloboda" i predsjednik organizacionog odbora Dalibor Nedimović kaže da su 24 učesnika u maratonu trčala stazu od 42 kilometra, 32 polumaratonca stazu od 21 kilometar, a 51 dijete učestvovalo je u trci zadovoljstva na stazi od 300, 400, 500, 600 i 1.000 metara.

Sto godina od rođenja velikog književnika biti obilježeno sa više manifestacija. Jučerašnji maraton bio je uvod u manifestaciju koja će biti održana od 16. do 19. oktobra kada će o značaju Ćopićevog djela govoriti akademici, a u oktobru će zvanično biti otvoreni radovi na projektu Spomen-područje "Bašta sljezove boje" koji će se realizovati 10 do 12 godina.

Projektom je predviđeno više kulturnih, etno i historijskih sadržaja, ali i turističkih, trgovačkih i ugostiteljskih, kao i privrednih, kako bi kompleks bio samoodrživ.

Maraton "Stazama Branka Ćopića", jedini maraton u BiH, organizuje Atletski klub "Sloboda" Bosanski Novi, uz podršku opština Bosanski Novi i Krupa na Uni.