sport
181

Ena Oruč osvojila zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u taekwondou

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Na otvorenom Svjetskom taekwondo prvenstvu, koje je održano u Londonu od 1. do 4. augusta, predstavnica Bosne i Hercegovine, 13-godišnja Zeničanka Ena Oruč, koja već dvije godina nastupa za Taekwondo klub Sarajevo, osvojila je zlatnu medalju u juniorskoj konkurenciji u borbama kategorije +50 kg.

Enin trener Ibrahim Kolja za Klix.ba je kazao kako je ona na putu do zlatne medalje pobijedila sve svoje protivnice. U prvom kolu pobijedila je predstavnicu Holandije, potom Engleske, dok je u trećem kolu bila bolja od takmičarke iz Sjedinjenih Američkih Država. U finalnoj borbi Ena se sastala sa takmičarkom iz Engleske i na kraju je slavila ukupnim rezultatom 8:6.

Druga predstavnica Bosne i Hercegovine i također članica Taekwondo kluba Sarajevo, Željana Trogrlić, u kategoriji seniorki nije imala sreće kao njena klupska kolegica, pa je poražena odmah u prvom kolu od iskusnije i bolje takmičarke iz Škotske.

Predstavnice Bosne i Hercegovine su na ovo prestižno takmičenje otišle uz pomoć porodice, prijatelja i sponzora. Kolja je istakao da Ministarstvo za sport Federacije BiH nije prepoznalo vrijednost i talent mlade Ene Oruč i samim tim nije pružilo nikakvu finansijsku, a ni drugu vrstu pomoći na njenom putu ka svjetskoj medalji.

Predstavnici Bosne i Hercegovine na sarajevski aerodrom će sletjeti danas u 12:30 sati.