sport
230

Emkić nakon osvajanja turnira No Limit 8: Nisam kalkulisao ni u jednom meču, borio sam se agresivno na sve ili ništa

Piše: D. B.
Bh. borac Igor Emkić bio je glavna zvijezda na nedavno održanom K-1 turniru No Limit 8 u Zetri. Emkić je pružio izuzetno atraktivne borbe, pobijedio je trojicu protivnika i na kraju i više nego zasluženo osvojio turnir osmorice najboljih boraca s Balkana. U razgovoru za portal Klix.ba se osvrnuo na zaista sjajnu borilačku večer, a govorio je i o svojim novim izazovima.

Njegov prvi protivnik je bo Crnogorac Miloš Vulović, sjajan borac koji je također bio odlično pripremljen. Ipak, protiv izuzetno spremnog i motivisanog Emkića nije imao nikakve šanse. Borba je bila gotova u prvoj rundi.

"U prvoj borbi turnira čekao me predstavnik Crne Gore Miloš Vulović, snažan momak kojem je potreban prostor da bi razvio borbu. Moja taktika je bila da skraćujem distancu, agresivno idem prema njemu i tražim prilike s poludistance, koljenima ili ručnim tehnikama. Već na samom početku prve runde osjetio sam njegovu snagu na svom gardu i procijenio da trebam još agresivnije krenuti u napad. Htio sam što prije završiti borbu kako bih imao dovoljno vremena da se odmorim za sljedeću. Rizik se isplatio te sam krajem prve runde kroz gard Vulovića provukao oštro desno koljeno ravno u glavu. On nije mogao nastaviti borbu", izjavio je Emkić.

Drugu borbu je radio sa sunarodnjakom Dariom Kadićem, koju je također završio u prvoj rundi.

"U drugom meču me čekao pobjednik duela Petar Jaman (Hrvatska) - Dario Kadić (BiH). Očekivao sam pobjedu Jamana, ali me u ringu čekao Kadić. Priželjkivao sam ovaj duel jer smo se već sastajali nekoliko puta, a iz tih borbi imamo neriješene račune. Kadić je zaista sjajan borac koji može neugodno iznenaditi. Od samog početka prve runde prepustio mi je sredinu ringa i pasivno se kretao uz konopce, vjerovatno zbog povrede arkade iznad lijevog oka. Iskoristio sam to i nametnuo svoj stil borbe. Bacio sam nekoliko snažnih udaraca nogom, a onda isfintirao udarac nogom i ušao na štru seriju ručnim tehnikama. Uputio sam dobar desni kroše koji je odsjeo na pravom mjestu, pa je borba bila gotova", rekao je sjajni tuzlanski borac.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

U finalu se Emkić borio također sa starim znancem, Hrvatom Tonijem Mikelićem, koji je pobjedio bh. borca Denisa Marjanovića. U ovoj borbi je Igor također demonstrirao svoju snagu i vještine.

"Želio sam borbu protiv Marjanovića koji je važio za favorita u duelu s Mikelićem, ali je na kraju pobijedio Toni. S njim sam se borio nekoliko puta, a posljednji put u novembru prošle godine. Znao sam da je veoma nezgodan i svestran borac te postoji šansa da iznenadi Marjanovića, što je i učinio. Za Mikelića nisam imao neku posebnu taktiku, jer smo se dobro poznavali. Ušao sam u ring da završim turnir na pravi način, uspješno i atraktivno. Sredinom prve runde sam uspio oštro kontrirati lijevim krošeom, kojim sam ga pogodio u vrh brade. S obzirom na oštrinu udarca, znao sam da je borba gotova i prije nego je sudija počeo brojati", kazao je Emkić.

Fenomenalan nastup na turniru No Limit 8 rezultat je napornih priprema nakon kojih je Igor bio spremniji nego ikad ranije.

"Sva trojica protivnika su bila različita po stilu, načinu borbe i fizičkim predispozicijama. Bilo je jako teško odgovoriti svim zahtjevima koje su borbe nosile i to za samo jednu noć. Tokom priprema za turnir smo uložili puno truda i rada, pripremao sam se na pravi način i analizirao protivnike, svakog pojedinačno. Ja sam došao spreman na najgore. Naravno, bilo je potrebno malo sreće da se osvoji ovakav turnir. Sreća prati hrabre, a ja nisam ušao ni u jedan meč s nekom kalkulacijom, išao sam na sve ili ništa", riječi su našeg sagovornika.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Svojim nastupom u Zetri je zadovoljan, posebno jer je pokazao šta može u ringu.

"Veoma sam zadovoljan svojim nastupom na turniru No Limit 8, drago mi je što sam opravdao očekivanja i epitet jednog od favorita. Većinu borbi radim izvan BiH, tako da mi je bilo drago što sam imao priliku nastupiti pred domaćom publikom. To mi je bila dodatna motivacija da dam maskimum i pokažem kako BH Diamond izgleda u ringu. Publika u Zetri me nagradila ogromnim aplauzom, što je uveliko uljepšalo moju pobjedu. Hvala im na tome", istakao je Emkić.

Pohvalio je organizaciju turnira te se zahvalio na pozivu.

"No Limit Fightninig Network je organizacija sa velikim potencijalom, mislim da će i u budućnosti nastaviti priređivati ovakve evente. Borio sam se širom svijeta na mnogim turnirima i mogu reći da je No Limit 8 bio event na vrhunskoj svijetskoj razini. Iskoristit ću priliku da se zahvalim Dževadu Poturku i Harisu Ćutuku što su me pozvali na ovako veliki event i nadam se da ćemo i u buducnosti nastaviti saradnju", dodao je sjajni borac.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Sljedeću borbu bi trebao imati već u maju u Londonu.

"Što se tiče mojih budućih nastupa, u ovom trenutku ugovaram svoju sledeću borbu koja bi se trebala održati u maju. Preko svog menadžera Miše Bačulova iz Novog Sada dobio sam možda u životnu priliku da nastupim na Respect World Series eventu, koji bi se trebao održati u Londonu. Protivnik bi mi bio superzvijezda kickboxa iz Rumunije Bogdan Stoica. Nadam se da će doći do dogovora između nas i da će se ova borba dogoditi", završio je Emkić.