sport
0

Edin Bavčić, prvi igrač iz BH lige koji je izabran na NBA draftu

KKBosna.com
Na noćas održanom NBA draftu košarkaš naše Bosne ASA BHT i jedan on najperspektvnijih mladih igrača iz BiH, Edin Bavčić, izabran je u ekipu Philadelphia 76ersa.

Vijest je stigla pomalo neočekivano. Naime, iako ga nije bilo u službenim najavama NBA drafta samo noć prije, Toronto Raptorsi, koji su noćas imali i pravo prvog izbora, izabrali su našeg Edu kao 56. izbor. Nakon toga, naš igrač tradeovan je u Philadelphiu, koja je za prava na Bavčića dala određenu novčanu naknadu Raptorsima. Edo će tako postati prvi igrač iz domaćeg takmičenja koji će se okušati u elitnoj košarkaškoj ligi na svijetu.

BAVČIĆ: Igranje u NBA ligi je kruna karijere. Ne samo moje, nego i svakog igrača koji sanja da jednog dana obuče dres nekog od velikih američkih klubova. Meni će se taj san izgleda i ostvariti. Trenirao sam vrijedno i isplatilo se. Moguće je da odmah na ljeto odem u Filadelfiju, a možda još godinu dana ostanem i u Bosni. U svakom slučaju, biću spreman za takav izazov kakav je NBA liga.

KONAKOVIĆ: Do tri sata u noći između srijede i četvrtka bio sam na vezi sa Dankom Cvjetičaninom. Nekadašnji igrač zagrebačke Cibone i reprezentacije bivše Jugoslavije, a trenutno skaut Filadelfije, mnogo je pomogao pri realizaciji ovog transfera. Bavčića je dobro poznavao još od ranije, a gledao ga je i na posljednja dva završna turnira Goodyear lige, u Beogradu i Sarajevu. S obzirom na činjenicu da je Bavčić izabran u drugom krugu NBA drafta, postoji mogućnost da još jednu sezonu ostane u našem klubu i tek onda ode u NBA. Takva je bila praksa do sada, s tom razlikom što bi Edo slijedeće godine išao direktno u Filadelfiju. Bosna bi po američkim standardima zaradila jedan mali iznos, ali po bosanskim enorman. Riječ je o cifri od oko 500.000 dolara. Nadam se da je sada svima jasno da smo uvijek bili na pravom putu i da je Bavčićev odlazak u NBA kruna njegovog zalaganja, ali svih trenera u Bosni koji su ga godinama educirali. Tako ćemo raditi i u buduće. Stvaraćemo mlade igrače i od toga imati višestruku korist i to obostranu. Bosna je uvijek bila prepoznatljiva po tome, sada je taj put samo nastavila.

Treba naglasiti da je pored blistavih izdanja Edina Bavčića, što mu je bila najbolja preporuka za NBA draft, njegovom izlasku na listu mladih igrača iz Evrope umnogome «kumovao» i Miodrag Ražnatović, menadžer iz Beograda. Ražnatović je svojim kontaktima omogućio da Bavčić dobije tretman kakav zaista zaslužuje. Pored Bavčića, još jedno dijete Bosnine škole košarke draftovano je na ovogdišnjem izboru, ali pod hrvatskom zastavom. Damir Markota, ili Omerhodžić, kako se nekada prezivao, izabran je kao 59. izbor od Seatle Sonicsa, ali je i on mijenjan u Milwakuee Buckse za izbor druge runde drafta sljedeće godine.