sport
237

Dževad Poturak u pohodu na titulu prvaka svijeta

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U petak 15. avgusta u gradskoj Areni Zenica pod pokroviteljstvom bh. kompanije Bekto precisa i uz podršku općine Zenica, najbolji bosanskohercegovački K1 borac, Dževad Poturak, borit će se za titulu prvaka svijeta u WAKO verziji.

Protivnik BH Machinea bit će francuski superteškaš Abderahman Coulibaly. Pored ove svoje borbe sa rivalima iz regije imat će Elmir Mehić, Dario Kadić, Adis Dadović, Bahrudin Mahmić, Mesud Selimović i Dženan Poturak. Sigurno je da će Coulibaly predstavljati veliki izazov za našeg borca, ali Poturak naglašava da je maksimalno spreman te da vjeruje u sebe.

"Mislim da je ovo najbolji način da pokažem svima da se i dalje mogu boriti, te tako dostojanstveno predstavljati našu domovinu. Pružila mi se prilika da objedinim pojase koji mi u karijeri nedostaju, te baš zbog toga imam ogroman motiv i želju da pred zeničkom publikom, ali i cijelim svijetom pokažem da Bosna i Hercegovina ima odlične borce“, istakao je Poturak te dodao da mu je iznimno drago što će svoje borbe imati i nekoliko perspektivnih bosanskohercegovačkih boraca kojima se na taj način pruža prilika za afirmaciju.

Protivnik BH Machinea ima 28 godina, visok je 1,91m, a u dosadašnjoj karijeri je tri puta osvojao titulu prvaka Evrope. Od dosadašnje 62 borbe pobijedio je 51 put, od čega 20 puta nokautom.

"Posebno mi je drago što me za ovaj meč priprema bivši svjetski prvak u kik boksu Amir Ćoralić, koji je u svojoj karijeri prošao kroz sve ovo kroz što ću ja prolaziti do ove borbe. On vrlo dobro zna kako je biti šampion i uz njega sam siguran u dobar ishod“, naglasio je Poturak te dodao da mu veliku pomoć u pripremi pružaju i Nermin Halilović i Tahir Pučić.

Najavljujući uvodne borbe večeri, Elmir Mehić se posebno zahvalio organizatorima, udruženju i klubu borilačkih vještina Jumruk Ilidža, na pruženoj prilici.

“Siguran sam da i mi imamo dosta toga za ponudit zeničkoj publici i zbog toga ih pozivam da 15. avgusta budu naš vjetar u leđa, a ono što im možemo obećati jeste maksimalan angažman za pobjedu“, naveo je Mehić te dodao da su ovakve borilačke večeri izuzetno važne kako bi se popularizirao ovaj sport.

Odlične borbe najavili su i Dženan Poturak i Adis Dadović koji imaju vrlo respektabilne protivnike Cristiana Risteau, šampiona Super kombata iz Rumunije i Marka Rupčića iz Hrvatske.

Poturak je u svojoj karijeri imao ukupno 74 borbe te je ostvario skor od 50 pobjeda od čega 30 nokautom, 23 poraza i jedan neriješen ishod. Svi ljubitelji sporta, meč će moći pratiti u direktnom televizijskom prijenosu na FaceTV. Ulaznice za ovaj borilački spektakl naći će se u prodaji početkom avgusta, a cijene će iznositi 5 KM za tribine i 10 KM za parter.