Najbolje rangirani bh. bokser
0

Džemal Bošnjak večeras protiv Ukrajinca debituje u WSB ligi

Klix.ba
Džemal Bošnjak
Džemal Bošnjak
Džemal Bošnjak, član Bokserskog kluba "Ilidža" i najbolje rangirani bh. bokser, večeras će imati svoju debitantsku borbu u World Series Boxing (WSB) ligi u ukrajinskom gradu Brovaryju.

Dvadesetsedmogodišnji Bošnjak nastupit će za ekipu USA Knockouta iz Los Angelesa, čiji će se članovi boriti protiv ukrajinskih Otamansa.

Njegov protivnik bit će Ukrajinac Denys Solonenko, koji se već jednom takmičio na profi rangu i pobijedio sa stilom.

WSB liga je sistem takmičenja pod okriljem Olimpijske bokserske asocijacije (AIBA), u kojoj se takmiče ekipe iz svih dijelova svijeta. Sistem lige se znatno razlikuje od klasičnog olimpijskog boksa jer se mečevi odvijaju u pet rundi po tri minute, bez dresova i zaštitnih kaciga.

Bošnjak, naš najbolji bokser, na posljednjem prvenstvu svijeta u azerbejdžanskom Bakuu osvojio je 12. mjesto i zamalo propustio olimpijsku normu.

Poziv za večerašnji meč dobio je u ponedjeljak, kad su ga kontaktirali čelni ljudi AIBA-e i vlasnici kluba iz Los Angelesa.

Njegov kolega iz kluba Džemal Fetahović smatra da će Bošnjak imati veoma težak zadatak, što zbog činjenice da je borbu prihvatio u zadnji tren bez specifične taktičke pripreme za protivnika, što zbog novog sistema takmičenja u kojem dosad nije učestvovao.

"Iskreno se nadamo da će nas Džemal ponovo obradovati dobrim rezultatima", kaže Fetahović.

Meč se može pratiti uživo na ovom linku.