Judo - EP
0

Dvoje bh. predstavnika eliminirano na startu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Prvog dana Evropskog seniorskog prvenstva u judou, koje je danas počelo u Beču, oba bosanskohercegovačka predstavnika - Radomir Stojanović i Biljana Mrđa eliminirani su na startu takmičenja. Nakon što je u 1. kolu kategorije do 52 kg bila slobodna, Mrđa je završila nastup na EP porazom od Holanđanke Kitty Bravik, dok je Stojanović elimiran u 1. kolu kategorije do 60 kg od Nijemca Roberta Kopiskea. Zlatnu medalju o ovoj kategoriji osvojio je Francuz Sofiane Milous, dok je kod žena u kategoriji do 52 kg slavila Ruskinja Natalija Kuzjutina.

Od ostala tri bh. predstavnika u petak će nastupiti Mitar Mrdić, koji će se u kategoriji do 73 kg boriti protiv Mađara Attile Ungvarija, dok će u subotu, pretposljednjeg dana EP na borilište izaći Dražen Subotić (više od 100 kg), svjetska juniorska prvakinja Larisa Cerić (više od 78 kg). Najveća nada bh. judoa imala je težak žrijeb jer će se na startu boriti s iskusnom Francuskinjom Evom Bisseni, osvajačicom brojnih evropskih i svjetskih medalja.

Prvog dana EP podijeljene su medalje u četiri kategorije. Najuspješniji su bili predstavnici Rumunije sa dva zlata, ispred Francuske i Španije sa po jednom zlatnom i bronzanom medaljom.

Na EP učestvuje više od 300 takmičara i takmičarki iz 45 zemalja.