Završen Sportski simpozij
0

Države u regionu trebaju više ulagati u sport

Piše: Edin Isanović
Aleksandar Petrović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U hotelu Hollywood u Sarajevu u subotu je završen Prvi međunarodni sportski simpozij pod nazivom "Sportski uspjesi u funkciji promocije države" koji je okupio veliki broj eminentnih ličnosti iz svijeta sporta, javnog, političkog i kulturnog života.

Zaključak koji su na kraju drugog dana predavanja poslali svi učesnici bio je kako države u regionu u budućnosti trebaju mnogo više ulagati u sport. Profesor Munir Talović govorio je kako se trebaju cijeniti stručne vrijednosti i o tome kako teoretsko znanje primjeniti u praksi.

"Često čujemo kako na ovim prostorima ima talenata, a niko ne postavi pitanje da li je on talent da trenira tako nadarenog igrača. Mislim da stručnjaci trebaju imati harizmu, trebaju znati komunicirati sa medijima, preuzeti odgovornost i kada izgube. Mislim da toga nedostaje”, naglasio je Talović.

Arslanagić:Rukomet je bio najtrofejniji bh. sport

Proslavljeni rukometaš Abas Arslanagić govorio je o tome kako je rukomet bio najtrofeniji bh. sport u jugoslovenskoj ligi. Posebno je podvukao uspjehe banjalučkog Borca za koji je i sam nastupao. "Osvojeno je mnogo medalja, a u sportu je jedino mjerilo rezultat", istakao je Arslanagić. Aleksandar Aco Petrović poseban akcent stavio je na izuzetno dobre rezultate košarkaša Cibone u periodu kada je on igrao. "To je bio veliki projekt. Nekoliko godina čekao se rezultat,. No, kada smo krenuli teško su nam se suprotstavljali i najbolji".

Hadžibegić: Promovisati pozitivne stvari

Emotivno izlaganje imao je i nekadašnji kapiten jugoslovenske reprezentacije i ambasador bh. nogometa pri Komitetu za normalizaciju F/NSBiH, Faruk Hadžibegić. "Ponosan sam što sam dio ovog projekta i zahvaljujem se Sabahudinu Topalbećireviću što nas je sve skupio na jedno mjesto. Ako govorim o temi 'Sportski uspjesi u funkciji promocije države' onda se sa radošću i ponosom sjetim utakmice u Parizu. Po mojoj procjeni bilo je preko 30 hiljada navijača BiH. Bili su na zavidnom nivou i promovisali su državu kroz sport. Mislim da svi trebamo preuzeti odgovornost i kod poraza. Isto tako često govorimo o negativnim stvarima, a ima ih i mnogo pozitivnih", apostrofirao je popularni Hadžija.

Nekadašnji selektor bh. reprezentacije kao primjer sistemskog i dugogodišnjeg rada naveo je Španiju. "Oni su godinama imali kvalitetne ekipe u mnogim sportovima, ali su ostajali u čekaonicama. Danas je situacija potpuno drugačija. Neprikosnoveni su u nogometu i košarci, a finansijska situacija u državi i nije baš sjajna", istakao je Hadžibegić koji je zaključio kako država preko sporta treba promovisati svoje interese.

Milić: Patriotizam u sportu diže i sportistu i publiku

Direktor programa Al Jazeere Balkans Goran Milić govorio je na temu "Mediji i sport". Napomenuo je kako sport može, ali i ne mora biti pozitivan primjer za promociju. "Recimo, Urugvaj je dva puta bio planetarni prvak, ali im to kasnije nije mnogo pomoglo na političkom polju. Ako govorimo o tome koliko mediji mogu utjecati na javnost onda moramo znati da će , zavisno od sredine, neki događaj biti potpuno drugačije prenesen u medijima. Sjećam se jedne utakmice u jugoslovenskoj ligi kada je Hajduk pobijedio na Zvezdinom stadionu. Dan poslije Politika donosi naslov - Loša predstava na Marakani, a Slobodna Dalmacija – Pobjeda usred Beograda", naglasio je Milić koji je izdvojio utakmice državnih selekcija.

"Kada igra reprezentacija to je druga priča. Utakmicu Hrvatska – Engleska gledalo je mnogo više publike od bilo kojeg drugog događaja. Mislim da je identičan rezultat ovdje, ako govorimo o dvoboju BiH – Portugal. Ne vjerujem da je takvu pažnju mogao izazvati dnevnik ili neka emisija. Patriotizam u sportu diže i sportistu i publiku", tvrdi Milić.

Vujošević: Rijetko kada sam gubio od Zvezde

Na kraju se prisutnima obratio predsjednik Sportskog društva Partizan i dugogodišnji trener istoimenog košarkaškog kluba Duško Vujošević. U uvodu je podvukao kako sport donosi dosta pozitivnih stvari, ali da se preko sporta može i manipulisati. Potom je ispričao kako je motivisao košarkaše, a otkrio je kako je sa Partizanom osvojio devet titula zaredom.

"Najteže je natjerati igrača da ispravlja tuđe greške. Često sam to uspijevao, a to je pokretalo motor ekipe i dolazili smo do pobjeda. Govorio sam im da trebaju biti profesionalci, da se ne tetoviraju, da igraju sa velikom ljubavlju prema klubu i ono ključno - da na kraju treninga budu bolji nego na početku. Svaki uspjeh me tjerao da idem dalje, da osvojim novi trofej. Otkrit ću vam još nešto. U utakmicama sa Zvezdom od petnaest jednu izgubim, a u šesnaestoj mislim: 'Ako opet izgubimo to je za mene kraj svijeta'. Shvatio sam da je to previše otišlo i povukao sam se", završio je Vujošević koji je naglasio kako je sport izuzetno važan za fizičko i mentalno zdravlje.

Na kraju je potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović govornicima uručio poklone, dok je organizator predao zahvalnice.