sport
0

Država BiH nije dala ni marku sportistima za nastup na Olimpijadi u Sočiju

Anadolija
Said Fazlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Said Fazlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Olimpijska država Bosne i Hercegovina nije dala ni marku svojim sportistima za nastup na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama, koje će se održati u Sočiju (Rusija) od 7. do 23. februara 2014. godine.

"Nismo dobili ni marku, ali napravit ćemo podvig i poslati naše sportiste i na Olimpijadu u Soči. U ovoj godini Vijeće ministara BiH ima grant za kompletan sport u ovoj zemlji od mizernih 720.000 KM, jer su tako odredili oni koji imaju platu po četiri, pet, šest hiljada maraka. I od tih 720.000 KM za sve sportove, saveze i sportiste u BiH nikome još nisu dali ni marku u ovoj godini. Pitanje je i hoće li ikome išta dati do kraja 2013? Od Federacije BiH u ovoj godini Olimpijski komitet BiH dobio je 40.000 KM, a od RS 21.000. I neko bi da naši sportisti donese medalju sa olimpijade…“, istakao je Said Fazlagić, generalni sekretar OK BiH, kazavši da Hrvatska i Srbija, za razliku od BiH, na adekvatan način brinu o svojim sportistima:

"Hrvatska je svojim sportistima samo sa državnog nivoa vlasti i u saradnji sa Lutrijom u ovoj godini dala oko 36 miliona eura. Ta sredstva su podijeljena po programima strukovnim savezima članovima Olimpijskog odbora. U Srbiji Olimpijski komitet dobio je ove godine oko 3,5 miliona eura za svoje potrebe, a 36 miliona eura država je dala strukovnim sportskim savezima preko Sportskog saveza. Logično, u Hrvatskoj i Srbiji sa punim pravom javnost očekuje medalje od svojih sportista, jer imaju sasvim pristojne uslove za bavljenje sportom“.

Mizerna sredstva namijenjena OK

Fazlagić naglašava da je "u BiH Olimpijskom komitetu dat vruć krompir u ruke nazvavši ga krovnom sportskom institucijom“.

"Državama krovne sportske institucije služe za finansiranje strukovnih saveza, a ne da OK skoro uvijek moli državu i za mizerna sredstva koja su mu namijenjena“, ističe Fazlagić.

Na Olimpijadi u Sočiju BiH bi trebalo predstavljati šest sportista. To su sankaš Haris Bešlić, Igor Lajkert, Žana Novaković i Marko Rudić (alpsko skijanje), te Tanja Karišik, skijaško trčanje i biatlon, kao i Mladen Plakalović, skijaško trčanje.

"Zavjesa na popis sportista u Sočiju spušta se 15. januara. Skoro 95 posto na Igrama nastupit će naših šest sportista, jer niko od njih do tada ne bi trebao izgubiti izborenu normu. Lajkert će voziti i spust, tako da ćemo po prvi put imati predstavnika i u ovoj disciplini na OI. Za pripreme naših kandidata OK BiH do sada je svojim radom od sponzora osigurao 300.000 KM i sav novac smo podijelili sportistima za pripreme. Osigurat ćemo i novac za put, kao i boravak u Sočiju, kako bi dostojanstveno predstavljali svoju zemlju. Dakle, kada se uzme u obzir odnos države spram njih i sam odlazak u Rusiju za naše sportiste znači osvajanje zlatne olimpijske medalje“, rekao je Fazlagić za Anadolu Agency.

Pet miliona eura za medalju

Prema studiji Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) „da bi sportista imao pravilan razvoj i bio kandidat za medalju u njega je potrebno uložiti pet miliona eura“.

"Prema studiji doslovce kaže se da od prvog skoka u bazen djeteta sa sedam godina, pa do 27 godine života, u kojoj sportisti najčešće postaju olimpijski pobjednici, u pravilan razvoj jedne osobe u pojedinačnom sportu potrebno je uložiti pet miliona eura. Ni to nije garant da će postati olimpijski pobjednik, ali to je ispravan put. U ovakvoj državi, koja ne brine o njima, svi sportisti su istinski heroji i šampioni“, smatra Fazlagić.

Olimpijski komitet BiH za naredne Ljetne olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. godine već je osigurao 500.000 KM. Sa njima stipendiraju sve potencijalne kandidate za nastup na Olimpijadi u Brazilu, tvrdi Fazlagić.