sport
14

Dresovi olimpijskog tima Nigerije stigli 13. dana takmičenja

Klix.ba
Nigerijski sportisti na otvaranju OI u Riju (Foto: EPA)
Nigerijski sportisti na otvaranju OI u Riju (Foto: EPA)
Nigerijski sportisti na Olimpijskim igrama svoje dresove za ovo takmičenje u Rio de Janeiru dobili su tek 13. dana, kada ih je većina završila svoje nastupe.

Na ceremoniji otvaranja Igara i na većini takmičenja u kojima su ove godine učestvovali bili su primorani nositi odjeću sa prethodne olimpijade.

"Razočarani smo i osramoćeni. Nosili smo komplete sa Svjetskog atletskog prvenstva", kazao je jedan od Nigerijaca u Riju za BBC.

Nigerijski muški fudbalski tim ima svoje dresove sa imenima sponzora, ali je pogođen problemima sa finansiranjem i dolaskom igrača nekoliko sati prije prve utakmice. Danas igraju za bronzu protiv Hondurasa.

Najmnogoljudnija afrička zemlja do sada nije osvojila nijednu medalju u Riju, a takmičenje završava sutra.

Foto: EPA
Foto: EPA

Čelnik Atletskog saveza ove zemlje, koji je tražio da ne bude imenovan, kazao je za nigerijski list Vanguard da tokom svih godina koliko je u sportu nikada nije doživio ništa slično.

"Novac namijenjen za sport zadržali su čelni ljudi Ministarstva i ulagali ga dio po dio", istakao je.

Vlada je za OI u budžetu izdvojila 600 miliona naira, što je oko 1,5 miliona eura, ali izgleda da se tvrdoglavost čelnika obila o glavu nigerijskih olimpijaca.

Nakon što je čuo za ove probleme sa novcem japanski plastični hirurg Katsuya Takasu donirao je fudbalerima Nigerije 200.000 dolara. Nigerijski fudbaleri zadržani su u američkom gradu Atlanti zbog problema sa plaćanjem avionskih karata te su u Brazil uspjeli sletjeti samo nekoliko sati prije svoje prve utakmice u kojoj su slavili 5:4 protiv Japana.

Japanac Takasu obećao je svakom igraču dati nagradu od po 10.000 dolara ako osvoje bronzu u Riju.

Vezani članci