Olimpijske igre
0

Dopingovana četiri konja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Međunarodni olimpijski komitet pokrenuo je postupak zbog sumnje da su četiri konja bila dopingovana na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Među konjima koji su nakon A-testa bili pozitivni na Capsaicin je i grlo Kamiro, koje je učestvovalo u osvajanju bronzane medalje u preskakanju prepona za Norvešku.

Ako i B-test bude pozitivan Norvežani će ostati bez medalje, a suspenzija prijeti i Ircima, Brazilcima i Nijemcima, čiji su konji također bili dopingovani.

Capsaicin se dobiva od ljutih feferona, a koristi se da bi se smanjila bol kod starijih konja koji pate od artritisa. Također, konjima pomaže da ublaži bol kad dođe do istegnuća ili ozljeda mišića.

Inače, kad je riječ o istoriji dopinga u sportu, treba reći da je njegova primjena počela baš u konjičkim sportovima početkom 20. stoljeća, a tek kasnije su na red došli sportaši.

Dosad je na OI u Pekingu zabilježeno pet slučajeva dopinga. Na dopinškim kontrolama pala je španska biciklistica Maria Isabel Moreno, zatim dva sjevernokorejska takmičara u streljaštvu, te dvije atletičarke - Grkinja Fani Halkia (olimpijska pobjednica iz Atine na 400m prepone), te Ukrajinka Ljudmila Blonska, koja je u Pekingu bila srebrna u sedmoboju.