sport
1.7k

Dominacija prekinuta: Fury srušio Klička i postao novi svjetski šampion

Piše: O. T.
Screenshot
(Foto: AFP)
Britanac Tyson Fury (27) uspio je srušiti Vladimira Klička i osvojiti naslov prvaka u boksu po WBA, IBF, WBO i IBO verzijama. Prepuna dvorana u Dusseldorfu svjedočila je sjajnom meču u kojem je Fury od početka krenuo agresivno i pokazao da je dostojan da zamijeni Klička na tronu.

Fury je od početka krenuo agresivno kao da je jedva čekao da napadne Klička koji je zauzeo svoj defanzivni stav. U prve dvije runde nije bilo teških udaraca, ali je bilo jasno da će Fury biti izuzetno nezgodan.

Sa rasponom ruku od 216 centimetara i sa 206 centimetara visine, te sa agrešivnošću nametnuo se kao protivnik koji će unijeti strah i Vladimiru Kličku čiji je raspon ruku manji (206), kao i visina (198 cm).

U četvrtoj rundi tempo je usporio, a u petoj smo vidjeli prve udarce. Kličko je pogodio desnicom Furyja na što je ovaj ubrzo odgovorio i malo raskrvario prvaka.

Kako je vrijeme odmicalo nije bilo nikakvih naznaka da Fury namjerava stati. Mogla se osjetiti briga u timu Klička koji nije imao prave odgovore na ono što Britanac pruža.

Do osme runde Fury je potpuno vladao što se već moglo primijetiti na licu Vladimira Klička. Tek u devetoj rundi Kličko snažnim udarcem desnom rukom pogađa bradu Furyja, ali to nije promijenilo stvari po pitanju Furyjevog načina borbe. Britanac se odmah vratio.

U desetoj i jedanaestoj rundi uslijedili su momenti kada Kličko shvata da mora više napasti i kada se Fury počeo umarati, ali ne i odustajati. Potom je uslijedilo "sve ili ništa" u posljednjoj rundi gdje su se razmjenjivali udarci u kojima se mogao primijetiti umor oba borca.

Međutim, bilo je skoro jasno da je ovo Furyjev meč što su i sudije jednoglasno odlučile (116-111, 115-112, 115-112).

Ovo je 25. pobjeda Furyja i do sada nema nijednog poraza, a večeras je srušio jednog od najvećih boksera ikada. Poslije proglašenja pobjednika priredio je show pred kamerama.