Branislav Crnogorac
0

"Dobri nastupi bh. takmičara u Pekingu"

FENA
Šef misije olimpijskog tima Bosne i Hercegovine na Olimpijadi u Pekingu Branislav Crnogorac ocijenio je uspješnim nastupe bh. takmičara.

Crnogorac je izjavio da su gotovo svi reprezentativci BiH ostvarili dobar uspjeh i "potvrdili svjetsku klasu".

"Komisija za vrhunski sport prihvatila je izvještaj iz Pekinga i složila se s ocjenom o nastupu bh. takmičara. Nismo jedino zadovoljni nastupom Nedima Nišića, koji je plivao ispod svojih mogućnosti", izjavio je Crnogorac.Istakao je da će Amel Mekić, Hamza Alić, Lucija Kimani i Nedžad Fazlija, vjerovatno, činiti okosnicu reprezentacije na narednim OI u Londonu 2012. godine.

Nakon Olimpijskih igara u Pekingu pred Olimpijskim komitetom BiH nalaze se projekti vezani za pripreme za nastupe bh. takmičara na sljedećim međunarodnim natjecanjima. U narednoj godini bit će održana tri značajna takmičenja, zimski i ljetni festivali mladih u Poljskoj i Finskoj te Mediteranske igre u Peskari. Za dvije godine na rasporedu su prve ljetne olimpijske igre mladih, a 2012. olimpijske igre u Londonu.

Predsjednik OKBiH Siniša Kisić najavio je skori početak projekta London 2012., nazvanog "Pohod na medalju".

Pored priprema za velika takmičenja Olimpijski komitet BiH od oktobra planira još nekoliko projekata među kojima su seminari za čelne ljude sportskih saveza u BiH a tematika su komunikacije, menadžment i administracija saveza.

Najavljen je i seminar za navijače na koji će biti pozvani predstavnici navijačkih skupina koji će biti upoznati o deset pravila navijača širom Evrope.

Jedan od najvećih projekata bit će organiziranje seminara "Nove tehnologije u sportu", za koji će OKBiH tražiti podršku Međunarodnog olimpijskog komiteta.