sport
151

"Djevojke na trčanju" danas na Vilsonovom šetalištu

Klix.ba
Danas će se održati treća utrka "Djevojke na trčanju“ koju organizuje nevladina organizacija "Marathon“ Sarajevo. Riječ je o kratkoj utrci od tri kilometra, koja će se održati u lijepom ambijentu Vilsonovog šetališta sa početkom u 10 sati.

Na ovoj kratkoj i zabavnoj trci očekuje se učešće tri do četiri stotine pripadnica ljepšeg spola, a učesnice mogu šetati ili trčati ovisno od fizičke spremnosti.

Sportski projekat "Djevojke na trčanju" je organizovan kao promocija zdravog i aktivnog života ali i kao sredstvo u borbi protiv diskriminacije i predrasuda u bh. društvu. Ovom prilikom organizatori žele doprinijeti obilježavanju Sedmice mira, građenju zdravijeg i modernijeg okruženja, a sportske manifestacije poput ove su duga praksa u svim modernim zemljama, te okupljaju i do 30.000 učesnica.

Znak za start trke/šetnje će dati ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH Vibeke Lilloe.

Trka "Djevojke na trčanju" je dovoljno kratka da se dionica može brzo preći i šetnjom, stoga je učešće dostupno i osobama koje ne treniraju redovno jer je cilj da što više djevojaka bude prisutno i da ova manifestacija postane tradicionalno sportsko okupljanje samo za djevojke.

Broj se može podići prije trke, danas, od 09 do 10 sati u zoni starta i cilja, pored bašte hotela Bristol Sarajevo, a startnina košta 5 KM.

"Značajnu podršku cijelom projektu pružaju i slijedeći vrijedni partneri udruženja 'Marathon' Sarajevo: Sector Security, dm, Wolf Theiss, New Media People, Nestle, Konzum, Avon, Garmin, Ambasada Kraljevine Norveške, Bio Save, Ekopak, Garnier, Courtyard Marriott, Residence Inn Marriott, Olimpija, Zlatara Sofić, Metaphysika, Ecoton, BBI Centar, Sarajevo City Centar popularni portal Fashion.Beauty.Love, Deborah, Zlatara Sofić, Općina Novo Sarajevo, Auto škola Lifeline, Frizerski salon Una. Posebnu podršku pružio je portal Klix.ba i radio Antena kao i časopis Gracija", navode organizatori.

Pehar, medalje i buketi cvijeća su pokloni koje će najbrže tri učesnice dobiti pored specifičnih poklona sponzora koji će im biti uručeni (Zlatara Sofić, dm, Konzum, Avon i par drugih partnera će uručiti specijalne poklone i za prve tri takmičarke).

Najbrža članica Škole trčanja "Klix" će dobiti vrijedan sat za trčanje marke Garmin.

Po uzoru na najbolje svjetske prakse, sve učesnice će dobiti specijalne poklone partnera projekta "Djevojke na trčanju", kao i osvježenje. Predviđen je muzički program u zoni starta i cilja.