sport
0

Dječija reprezentacija BiH iz 23 grada na igrama u Splitu

Sarajevo-x.com
(Foto: Adis Avdić)
Pobjednici prvih bh. Sportskih igara mladih stigli su u Split na Međunarodne dane Igara. 130 dječaka i djevojčica iz 23 bh. grada pokušat će ostvariti dobre rezultate u 10 sportova.

Pred oko tristotinjak djece i mladih iz Makedonije, Mađarske, Estonije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine predsjednik Organizacionog odbora INA Sportskih igara mladih Zdravko Marić svečano je otvorio Međunarodne dane Sportskih igara mladih.

Najboljim iz BiH putovanje u Split je i svojevrsna nagrada, dok djeca iz ostalih država na Međunarodne dane dolaze na poziv Sportskih igara mladih iz Hrvatske.

U uvodnom govoru Marić se posebno dotakao i Igara u BiH koje su za nama: "U prvoj godini održavanja Sportskih igara mladih u BiH okupljeno je 11.000 učesnika. Brojka govori sama za sebe o veličini i priznatosti Igara i izvan Hrvatske. Nadamo se kako će idućih godina na Međunarodnim danima Sportskih igara mladih s nama biti pobjednici i iz ostalih zemalja koje ovu sedmicu borave u Splitu. Širenje Igara na regiju više nije upitno, već je samo pitanje vremena kada će se Sportske igre mladih zvati i Evropskim Sportskim igrama mladih."

Međunarodni dani su predviđeni kao sedmica u kojoj djeca, osim u takmičenju, uživaju i u druženju te sklapanju novih prijateljstava sa djecom iz regije, a sve kroz sport i zabavu. U sportskom dijelu programa, organizator je poželio sreću svim učesnicima.

Dječaci i djevojčice iz BiH već u prvim utakmicama, pokazali su volju i želju da se kući vrate sa medaljama te da prezentuju svoju zemlju u najboljem svijetlu.