sport
35

Direktor Tour de Francea za Klix: Sarajevo je zadivljujući grad

Piše: Edin Isanović
Christian Proudhomme (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Christian Proudhomme (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Direktor Tour de Francea, Christian Proudhomme, boravio je ovih dana u glavnom gradu BiH. Podržao je projekt Grand Prix Sarajevo.

"Nikada ranije nisam bio u BiH. Ovdje sam se susreo sa veoma toplim i divnim ljudima, za mene je Sarajevo zadivljujući grad. Prije 20-ak godina boravio sam u Beogradu, kada sam bio u bivšoj Jugoslaviji. Ima dosta događaja koji su povezani sa glavnim gradom BiH. Ubistvo Franca Ferninanda, održavanje Olimpijskih igara 1984. i rat prije dvadeset godina", kaže za naš portal prvi čovjek Tour de Francea.

Dodaje kako se rado odazvao pozivu da podrži Grand Prix Sarajevo.

"Sa velikim zadovoljstvom sam prihvatio da budem dio projekta. Ovo će biti jedna izuzetno teška trka. Također, ovdje treba napraviti vezu između rekreativne i profesionalne trke. To radimo i u Francuskoj. Nastojimo objediniti dosta događaja koji prate trku, od ključnog događaja napravimo još dosta stvari koje idu uz njega. U državama kao što su Belgija ili Holandija, u kojima se dosta osoba bavi biciklizmom, trudimo se napraviti isto. U tim zemljama postoji možda i najveći žar za biciklističkim trkama", dodaje naš sagovornik.

Proudhomme je istakao kako će u Sarajevo doputovati nekoliko bivših šampiona Tour de Francea.

"Težit ćemo da sve bude na vrhunskom nivou. U Sarajevu će se takmičiti i nekoliko velikih imena iz svijeta biciklizma. Kako bi sve podsjećalo na Tour de France, ispred takmičara će biti crveni auto koji će ih pratiti. Tour de France nastao je 1903. godine, to je manifestacija koja traje više od 100 godina i svega dva puta nije održana. Ta dva puta su bila u vrijeme kada su se dešavali svjetski ratovi. U Francuskoj, kada hoćete da vidite da li je mir ili rat, pogledajte da li se održava trka. Vjerujemo kako će Grand Prix Sarajevo postati tradicionalno takmičenje. Mi često kažemo, vratio se Tour de France, vratio se mir, vratilo se poštovanje korijena. I ovdje treba biti isto", kazao je Christian, koji je istakao kako će najcjenjenija biciklistička trka na svijetu u 2014. godini startati u Velikoj Britaniji.

Na kraju je direktor naglasio kako je upoznat sa velikim uspjehom bh. nogometne reprezentacije i plasmanom na Mundijal.

"Znam da ste se plasirali u Brazil i da imate izuzetno kvalitetnu ekipu. Nadam se da ćemo se i mi kvalificirati na Svjetsko nogometno prvenstvo u dodatnim kvalifikacijama", zaključio je Proudhomme.