39. superturnir "Bosna 2009."
0

Dino Merlin se pridružio promociji šahovskog turnira

Sarajevo-x.com
Danas je u kući Alije Đerzeleza, koja se nalazi u starom jezgru Grada i smatra najstarijom sačuvanom kućom u Sarajevu, održana press konferencija u povodu održavanja 39. međunarodnog velemajstorskog šahovskog superturnira "Bosna 2009" (7.-18.5.2009.), čiji je organizator najuspješniji šahovski kolektiv u BiH, četvorostruki prvak Evrope, Šahovski klub Bosna.

Na press konferenciji su turnir promovisali Besim Mehmedić premijer Kantona Sarajevo i predsjednik Organizacionog odbora, Nusret Čaušević, predsjednik ŠK Bosna i zamjenik predsjednika Organizacionog odbora, te Dino Merlin, oficijelni promotor stalne šahovske škole Bosne.

Premijer Mehmedić je istakao da se rado odazvao pozivu organizatora da bude predsjednik Organizacionog odbora ove tradicionalne vrhunske sportske manifestacije, prepoznatljive u svijetu, da se promociji šaha priključio i Dino Merlin kao bosanskohercegovački brend, te da se press konferencija, na njegovu ideju, održava u kući Alije Đerzeleza, čime se promoviše i kulturna baština Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Nusret Čaušević je saopštio listu učesnika A turnira, koji će i ove godine biti visoke 18. kategorije. Posebno je istakao da će, pored slovačkog velemajstora Sergeja Movsesjana, Ukrajinca Pavela Eljanova, Indijca Harikrishna Pentale, naša dva najbolja velemajstora Ivana Sokolova i Borkija Predojevića, po prvi put na Turniru nastupiti i predstavnik svjetske šahovske velesile Kine, 19-godišnji velemajstor Wang Hao.

Takođe je informisao prisutne predstavnike sedme sile da turnir dobija novi imidž ovogodišnjom organizacijom Međunarodnog šahovskog festivala "BH Telecom 2009.“, koji je ušao u seriju Balkan Grand Prix turnira za pojedinačnog prvaka Balkana.

Dino Merlin je istakao značaj šaha u intelektualnom razvoju mladih ljudi, govorio o svojim prvim šahovskim koracima i ljubavi prema šahu, te zaželio sreću ŠK Bosna u organizaciji predstojećeg turnira.

Na kraju press konferencije Čaušević je Dini Merlinu poklonio šahovsku garnituru, te prigodne knjige iz izdavaštva Kluba.