sport
0

Deset kandidata za sportistu godine u BiH

FENA
Žiri petog Izbora najboljih sportista Bosne i Hercegovine u 2005. godini u organizaciji Nezavisnih novina na današnjoj sjednici u Banjoj Luci odredio je deset kandidata koji konkurišu za sportistu godine u BiH.

Za najboljeg sportaša godine BiH, koji će naslijediti prošlogodišnjeg pobjednika Đorđa Paštara, nominirani su: Adnan Hadžić (karate), Markica Dodig (boćanje), Olivera Jurić (dizanje tegova), Mensura Hadžić (košarka), Arnela Odžaković (karate), Mirsad Terzić (rukomet), Amel Mekić (džudo), Goran Pašić (kajak i kanu), Hamza Alić (atletika) i Borki Predojević (šah).

"Današnja sjednica bila je veoma konstruktivna. Sve što smo odlučili bilo je jednoglasno uz argumentovane rezultate, a članovi žirija su se međusobno uvažavali. Pokazali su dobru volju, dobronamjernost i dokazali da sport ide bez opterećenja ka evropskim stazama", rekao je Milanko Mučibabić, potpredsjednik žirija.

Članovi žirija su na sjednici izvršili jednu dopunu, pa je na listu najpesrpektivnijih sportista uvršten atletičar Dušan Babić.

"Na sugestiju AK Borac ispostavilo se da Babić ima rezultate s kojim može konkurirati za trofej u ovoj kategoriji", rekao je Muhamed Ibrahimbegović, predsjednik žirija.

Trojica proplasiranih će na svečanoj manifestaciji, koja će se održati 14. decembra u Tropskom vrtu "Termalne rivijere" Ilidža, dobiti i novčane nagrade, dok će svim kandidatima biti uručene plakete. Najbolji sportista u 2005. godini bit će nagrađen sa 2.000 KM, drugoplasirani sa 1.000, a "bronzani" sa 500 KM.

Konačnu odluku u svim kategorijama žiri će donijeti na posljednjoj sjednici u Sarajevu na dan manifestacije.

Izbor sportiste godine u BiH u organizaciji Nezavisnih novina održat će se pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH.