Paraolimpijske igre
0

Derenalagi: Bio sam mrtav u vreći, sad se borim za zlato

Klix.ba
Derek Derenalagi
Derek Derenalagi
Derek Derenalagi bori se za slavu na ovogodišnjim Paraolimpijskim igrama u Londonu, pet godina nakon što je proglašen mrtvim u talibanskom bombaškom napadu.

U petak će se Derenalagi na protezama ukrašenim britanskom zastavom, uprkos konstantnim bolovima, takmičiti u bacanju diska. Uoči večerašnje ceremonije otvaranja, prisjetio se kako je njegovo tijelo bilo u vreći, nakon što je eksplodirala bomba ispod njegovog Land Rovera 2007. godine.

Nakon dvije godine, Derek je počašćen nagradom The Suna, koji mu je priredio susret s princom Harryjem.

"Mislili su da sam mrtav. Stavili su me u plastičnu vreću i kada su me htjeli poslati kući otkrili su da imam slab puls. Bio sam još na ovom svijetu", rekao je Derek. Nekoliko dana kasnije, Derek se probudio u Selly Oak bolnici u Birminghamu, a pored kreveta je bila njegova supruga Ana.

"Dobio sam šansu za novi život i želio sam inspirisati druge. Zakleo sam se da ću to uraditi", dodao je.

Dok je bio u vojnom rehabilitacijskom centru u Surreyju, Derek je vidio najavu za Paraolimpijske igre i prijavio se za takmičenje.

Prije toga je pobijedio na Evropskom paraolimpijskom prvenstvu u disciplini bacanja diska. Bacio ga je na daljinu 41,41 metar.

"Nisam Supermen. Bilo je padova, ali sam prizemljen i svaki dan se sjetim onih koji se nisu uspjeli vratiti kući", rekao je Derek.