sport
0

Demir: Ponosni smo na učešće naših paraolimpijaca u Sočiju

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik Paraolimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Mustafa Demir pozitivno je ocijenio nastup Senada Turkovića i Ilme Kazazić na 11. zimskim paraolimpijskim igrama od 7. do 16. marta u ruskom Sočiju.

Oboje bh. predstavnika, koji su se takmičili u alpskom skijanju, pružili su maksimum, iako nisu uspjeli zavšiti utrke slaloma i velesaloma.

"Imajući u vidu otežane materijalne i tehničke uvjete u kojim su se pripremali, u Paraolimpijskom komitetu BiH smo izuzetno zadovoljni nastupom naših sportista na ovogodišnjim igrama i ponosni smo na njih", istakao je Demir.

Ilma Kazazić, nakon što je u prvoj veleslalomskoj vožnji zauzimala 19. mjesto, u drugoj je pala i okončala utrku na izuzetno zahtjevnoj stazi.

"Ona je bila jedna od specifičnih sportašica s cerebralnom paralizom i jedina je u toj kategoriji svih sportašica s tim stepenom oštećenja organizma. Da je uspjela okončati utrku zasigurno bi bila među 15 najboljih u svijetu. Radi se o 15-godišnjoj djevojčici koja je bila najmlađa učesnica na ovogdišnjim igrama. Ona je budućnost bh. paraolimijskog sporta", kazao je Demir.

Četrdesetšestogodišnji Senad Turković bio je najstariji učesnik Igara u Sočiju i jedini takmičar koji je nastupao u kategoriji s dvije amputacije u stojećem stavu. U prvoj slalomskoj vožnji je promašio kapiju i tom prilikom je slomio protezu, dok je u veleslalomu, u kojem je nastupao s povrijeđenim koljenom, pao u drugoj vožnji.

"Izražavam veliku zahvalnost paraolimpijskim timovima Srbije i Hrvatske, koji su nam pomogli u ljekarskom i tehničkom smislu i itekako olakšali boravak u Sočiju. Veliki problem na igama bio je u klasifikaciji sportaša, odnosno njihovoj kategorizaciji invaliditeta. Nova klasifikacija treba dati mogućnost da se ostvari humaniji pristup u tretiranju takmičarskih kategorija", kazao je Turković.

U Paralompijskom komitetu BiH vjeruju da će na narednim zimskim POI za četiri godije u Južnoj Koreji naša zemlja imati pet sportista, koji će polučiti rezultate bez obzira na to što BiH nema tradiciju u zimskim sportovima.

Na najvećoj sportskoj manifestaciji za osobe s invaliditetom u Sočiju učestvovalo je 575 sportista iz 45 zemalja.