WBA
0

David Haye novi svjetski prvak

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Britanski teškaš David Haye pobijedio je na bodove svjetskog prvaka Nikolaja Valujeva u Nürnbergu te od njega preuzeo pojas svjetskoga boksačkog prvaka po WBA verziji.

Sedam godina mlađi izazivač pobijedio je nakon 12 rundi 36-godišnjeg Rusa odlukom sudaca: Španjoalc Juan Manuel Garcia Reyes bodovao je dvoboj remijem (114-114), dok je po Talijanu Stefanu Carozzi i Amerikancu Tomu Milleru Britanac slavio 116-112.

Haye je, očigledno fantastično fizički pripremljen, dominirao u drugoj polovici meča nakon što je istrpio jedan trenutak slabosti sredinom borbe.

Počeo je Rusa ozbiljnije napadati ulazeći u klinčeve u osmoj i devetoj rundi, da bi sve završio velikim finalom u samoj završnici posljednje runde. Jednim je preciznim udarcem snažno pogodio Rusa u bradu, nakon čega je Valujev izgubio ravnotežu posrnuvši u koraku. Haye ga nije stigao nokautirati, ali mu je do kraja zadao još nekoliko udaraca.

Hayeov je stil boksanja identičan stilu njegova javnog ophođenja: bahat i provokativan. Svejedno je pokazao i iznimnu boksačku vještinu, po kojoj mu 22 centimetra viši 44.9 kilograma teži Valujev nije ni do koljena.

Haye je sada jedini vlasnik jedne od četiriju najeminentnijih titula svjetskog prvaka u teškoj kategoriji ne računajući braću kličko, koji pojaseve drže u WBC, IBF i WBO verziji.