sport
0

Darko Savić predstavlja BiH na testu izdržljivosti

Klix.ba
Darko je među deset najboljih kajakaša na svijetu i član je Kajak-kanu kluba Vrbas. Sve je spremno za početak najintenzivnijeg testa izdržljivosti u Evropi, a BiH će u austrijskom Lienzu 7. septembra na 26. Red Bull Dolomitenmannu predstavljati Banjalučanin Darko Savić.

U ovoj ekstremnoj utrci gotovo svake godine učestvuje više od stotinu timova, a bitka za najviši plasman pred destinama hiljada gledalaca vodi se po alpskom terenu i prema izuzetno visokim kriterijima.

Timove čine četiri sportaša (u različitim disciplinama) koji imaju za cilj da ostvare što bolje rezultate u kartkom vremenskom periodu.

Bosnu i Hercegovinu će na ovom zahtjevnom takmičenju predstavljati Darko Savić (22) iz Banja Luke. Član je Kajak-kanu kluba Vrbas i već se 13 godina bavi ovom sportom. Inače, on spada među deset najboljih kajakaša na svijetu.

"Nastupam s tri Austrijanca. Koliko sam upoznat tu su Andreas Goldberger, drugi momak vozi bickl i ima dobre rezultate i treći je paraglajder. Ja sam kajakaš. Inače, učestvuje 121 tim, a ja nastupam za Wing's for Life. Trka traje tri do četiri sata, a od nas četvorice ja ću se treći takmičiti. To je nešto kao štafeta“, istakao je za Redbull.ba Darko Savić.

Dodaje kako rezultat zavisi od mnogo faktora.

"Maksimalno sam spreman i odmah nakon tog takmičenja idem na Svjetsko prvenstvo. Ne znam kakvi će biti ostali iz mog tima, ali sam optimista. Taj tim je poznat i vjerujem da možemo nešto napraviti", zaključio je Savić.