sport
0

Danski vozač poginuo na utrci "24 sata Le Mansa"

FENA/Klix.ba
Na tradicionalnoj automobilističkoj utrci izdržljivosti "24 sata Le Mansa", koja je počela danas u 15.00 sati, u teškoj nesreći život je izgubio Danac Allan Simonsen.

U trećem krugu Simonsen je sa svojim "Aston Martinom" udario u zaštinu ogradu, uprkos brzoj ljekarskoj intervenciji 34-godišnjak je podlegao povredama, saopštili su organizatori.

Simonsen, koji je utrci "24 sata Le Mansa" vozio kao sedmi, izletio je sa staze deset minuta nakon starta utrke na izuzetno brzom dijelu kruga "Tertre Rouge" i udario u zaštitnu ogradu. Nesretnog vozača su brzo prebacili u ljekarski cantar, ali su povrede bile teške.

Na snimku kamere iz automobila koji je u tom trenutku bio iza nesretnog danskog vozača vidi se kako Simonsenov Aston Martin na izlasku iz brzog Tertre Rouge zavoja, zbog za sada nepoznatog razloga, naglo gubi trakciju, zanosi se i pri velikoj brzini izlijeće prema zaštitnoj ogradi.

Prve vijesti sa lica mjesta bile su optimistične, jer je Simonsen bio svjestan, ali nakon dva sata iz bolnice u koju je odvezen stigla je tužna vijest.

Iako je do sada na Le Mansu bilo nepisano pravilo da se ekipa koja na ovakav način izgubi svog vozača povuče sa trke, iz Aston Martina su objavili da nastavljaju sa trkom, u spomen na svog tragično preminulog vozača.