sport
211

Damir Beljo za Klix.ba: Imam lomove na obje šake, ali publika me nosila

Piše: O. T.
Damir Beljo
Damir Beljo
Damir Beljo je sinoć u dvorani Pecara u Širokom Brijegu odbranio titulu evropskog prvaka u kruzer kategoriji po WBO verziji. Beljo je savladao Mohammeda Rasulija i upisao svoju 21. pobjedu iz isto toliko mečeva, od čega ima čak 17 nokauta.

U razgovoru za naš portal Beljo ističe da je bio uvjeren u pobjedu, a posebno je zadovoljan onim što su pripremili organizatori sinoćnjeg meča koji su priredili spektakl.

"Očekivao sam pobjedu. Bio sam spreman psihički i fizički. Sretan sam, jer to je veliki dan u mom životu. Ponosan sam na sebe i na sve ljude koji su ovo organizirali, jer dugo vremena na ovim prostorima nismo vidjeli ovakav spektakl. Ovo je odličan rezultat za bh. sport, posebno za borilačke sportove."

Ipak, meč je ostavio svoje ožiljke, ali to nekako stoji u pravilu svakog uspjeha. Da bi nešto dobio, moraš zauzvrat i nešto dati. Naime, Beljo je već od treće runde Rasulija napadao sa polomljenom šakom.

"Imam lomove na obje šake, ali nema veze. Nije mi žao. Već u trećoj rundi sam osjetio lom na lijevoj ruci, a nešto kasnije i desnoj. Znao sam da je puklo, ali kada ste u ringu nosi vas adrenalin i znate šta treba da uradite", kazao je Mostarac.

Naredni korak je borba za titulu Svjetskog prvaka po WBO verziji. Aktuelni šampion je Poljak Krzysztof Głowacki.

"Ja sam već bio izazivač nakon što sam osvojio titulu prvaka Evrope po WBO verziji i imao sam dogovoren meč sa Marcom Huckom (Muamerom Hukićem), ali je on izgubio od Glowackog. Sada idemo u Orlando krajem mjeseca na konferenciju i tu ću tražiti šansu. Ima nas ukupno 15, ali ja se nadam da zbog stopostotnog skora i stila koji Amerikanci vole imam najveće šanse. Zbog toga se nadam da je sljedeći meč sa titulu prvaka svijeta i nadam se da će se zastava Bosne i Hercegovine zavioriti u Las Vegasu", ističe Beljo.

Ukoliko dobije šansu da se bori sa Poljakom, Beljo naglašava da će dati sve od sebe, a o Poljaku je govorio biranim riječima.

"Dat ću sve od sebe. A za njega imam samo riječi hvale. On je pobijedio velikog Marca Hucka i to puno govori o njemu. Sada Glowacki ima ima niz od 26 mečeva bez poraza. Međutim, tu odluču nijanse poput toga ko je spavao pet minuta duže", riječi su aktuelnog prvaka Evrope u kruzer kategoriji po WBO verziji.

Tokom intoniranja himne Bosne i Hercegovine čuli su se zvižduci u dvorani u Širokom Brijegu, ali Beljo ih je zaustavio, čime je dodatno pokupio simpatije nacije. Međutim, on smatra da su zvižduci uputili malobrojni navijači.

"Meni je drago da me nacija voli radi sporta, a publika je bila izvrsna. Međutim, uvijek se među pet hiljada nađe pet ljudi koji će provocirati. Publika me nosila i kad su najavljivali Redžovića svi su mu aplaudirali kao i meni nakon himne", ponosan je Beljo.