sport
1k

Cvijeće i mostarska lasta za skakačice u Mostaru

Klix.ba
Mostarski skakači s cvijećem su danas dočekali skakačice Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva koje su ove godine prvi put u BiH, nakon čega je Vedad Pašić njima u čast izveo tradicionalnu mostarsku lastu sa Starog mosta u Mostaru.

Bila je to uvertira u trening elitnih skakača i skakačica uoči sutrašnjih prvih rundi skokova Prvenstva koji su na rasporedu od 13 sati.

Prvi je sa platforme visoke 28 metara skočio Todor Spasov iz Bugarske, a čast da bude prva skakačica koja će skočiti za platforme za žene visine 20 metara na Starom mostu, pripala je Yani Nestsiaravoj iz Bjelorusije.

Kako je Stari most bio zatvoren za posjetioce, znatiželjna publika "okupirala" je okolne ugostiteljske objekte kao i plažu, želeći vidjeti najbolje skakače i skakačice na svijetu i uvjeriti se u njihove nevjerovatne sposobnosti. Uzdah i gromoglasni aplauz ispratio je svaki skok i sasvim je sigurno da ćemo u petak, ali i subotu, gledati istinski spektakl.

Inače, skok s 28 metara visoke platforme traje tri sekunde. Za to vrijeme skakači trebaju izvesti nekoliko okreta, svojim akrobacijama zadiviti suce i još besprijekorno uroniti u vodu, tako da njihov skok izazove što manji prasak vode. Skakači Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva su prethodno obišli mostarsku Osnovnu školu "Mujaga Komadina" gdje su se družili sa učenicima te im podijelili sveske i autograme.

Podsjećamo, u subotu s početkom u 13 sati na Starom mostu u Mostaru počinje takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva na kojem ćemo gledati 14 najboljih svjetskih skakača i osam skakačica na sedmoj stanici prvenstva koje se drugu godinu zaredom održava u BiH. Ulaz oba dana takmičenja je besplatan.