sport
0

Crnogorac uoči EP u judou: Nadamo se bar jednoj medalji

Piše: D. B.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Sarajevo će biti domaćin Evropskog prvenstva u judou za juniore i juniorke ovog mjeseca, a BiH će predstavljati 17 takmičara.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Evropsko prvenstvo će se održati od 20. do 22. septembra u dvorani Juan Antonio Samaranch u Sarajevu. Prijavljene su 44 zemlje sa 430 takmičara i takmičarki. Na EP će se za medalje boriti predstavnici Albanije, Austrije, Azerbejdžana, Armenije, Belgije, Bugarske, BiH, Crne Gore, Češke, Danske, Estonije, Francuske, Finske, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Holandije, Izraela, Italije, Irske, Kosova, Kipra, Moldavije, Makedonije, Litvanije, Latvije, Lihtenštajna, Mađarske, Njemačke, Poljske, Portugala, Rumunije, Rusije, San Marina, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španije, Švicarske, Švedske, Turske, Ukrajine i Velike Britanije.

Direktan TV prijenos takmičenja gledatelji mogu pratiti u petak i nedjelju na TVSA od 15:30 sati. Pomenuta TV kuća će u subotu emitovati reportažu. Osim televizijskog prijenosa, direktan prijenos cijelog takmičenja će biti dostupan na internetu putem internet stranice www.eju.net, a rezultati će se moći pogledati na stranici www.ippon.org. Otvaranje EP je u subotu u 15 sati.

BiH će predstavljati 17 takmičara, a to su:

Muška konkurencija: Radoš Veselinović (-55 kg), Andrej Zurovac (-60 kg), Petar Zadro (-66 kg), Ivan Stojak (-73 kg), Seadet Kurtović (-81 kg), Eldin Omerović (-81 kg), Miloš Mijanović (-90 kg), Slobodan Đorda (-100 kg), Harun Sadiković (+100 kg), Vehbija Aljić (+100 kg);

Ženska konkurencija: Selma Sejdinović (-52 kg), Lejla Sejdinović (-57 kg), Selma Ograšević (-63 kg), Aleksandra Samardžić (-70 kg), Dajana Vukelja (-78), Jelena Arnautović (+78 kg), Amina Kahrimanović (+78 kg).

Branislav Crnogorac (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Branislav Crnogorac (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

"Izuzetno smo zadovoljni i ponosni na odziv zemalja, kao i kvalitet takmičara i takmičarki. Mi uistinu imamo kvalitetan kadetski tim, ali kad su u pitanju juniori, nemamo velike ambicije. Međutim, kadeti su se dokazali na ranijim takmičenjima, tako da njihovi rezultati obećavaju bez obzira na to što će se takmičiti u konkurenciji juniora. Oni će nas sigurno dostojno predstavljati na ovom EP. Aleksandra Samardžić je viceprvakinja Evrope u kategoriji kadeta, Petar Zadro je viceprvak sa Evropskog olimpijskog festivala, a tu je i naša perjanica Harun Sadiković, viceprvak svijeta u kategoriji kadeta. To su takmičari na koje mi posebno računamo i od kojih očekujemo dobre rezultate. Nastupit će i nosilac olimpijske medalje za mlade iz Singapura Erdin Omerović, Vehbija Aljić i drugi. Nadamo se bar jednoj medalji", izjavio je selektor Branislav Crnogorac.

Harun Sadiković (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Harun Sadiković (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Novinarima se obratio i mladi reprezentativac Harun Sadiković, koji je u augustu na Svjetskom prvenstvu za kadete u Miamiju osvojio srebrenu medalju u konkurenciji kadeta.

"Nakon Svjetskog prvenstva u Miamiju smo nastavili trenirati punom parom kako bismo bili u top formi pred Evropsko prvenstvo u našoj zemlji, pred našom publikom. To nam je još veći izazov. Ja obećavam da ću dati sve od sebe kako bih uz pomoć svog trenera ostvario željeni rezultat. U Miamiju sam shvatio da ništa nije nemoguće. Ako u turnir uđemo maksimalno ozbiljno, ne bi trebalo biti nekih problema. Svi su se spremali, a pobijedit će najspremniji", rekao je Sadiković.

Crnogorac je istakao da nije zadovoljan podrškom domaćih institucija, osim Kantona Sarajevo.

"Dolazi nam blizu 500 najboljih sportaša, a mi nismo imali podršku koju smo očekivali od institucija. Izuzetak je samo Kanton Sarajevo, koji se uvijek odaziva i podupire naše aktivnosti. Bez njihove pomoći ništa ne bi bilo moguće, pa ni rezultati. Judo je sport koji je uvjerljivo najtrofejniji olimpijski sport u BiH. To se vidi i po našim rezultatima. Larisa Cerić je osvojila prvu medalju sa Grand Prixa u Rijeci. To je prva medalja za BiH sa tako velikog i značajnog takmičenja. Kadeti su ove godine imali sjajne rezultate. Apelujem na institucije i sponzore da se odazivaju kada su u pitanju ovakva takmičenja. Ovo takmičenje mnogo znači za promociju sporta i naše zemlje. Potrudit ćemo se da, kao i do sada, budemo dobri domaćini, bez obzira na finansijske probleme", kazao je Crnogorac.