Letio brzinom od 120 km na sat
0

VIDEO / "Čovjek ptica" proletio prirodnim tunelom Tianmena

Totalsport
Zaljubljenike ekstremnih sportova bez daha je ponovno ostavio 35-godišnji američki letač Jeb Corliss prošavši u svom letačkom odijelu kroz uski prolaz u kineskoj planini Tianmen.

U subotu je Corliss uspješno realizirao svoj najnoviji poduhvat u kineskoj pokrajini Hunan, te se na tlo spustio bez ijedne ogrebotine nakon što je brzinom od 120 kilometara na sat proletio kroz 138 metara visok, 60 metara dug i 57 metara širok prolaz na visini od oko 1300 metara.

Da bi u tome uspio, "čovjeka pticu" u potrebnom je pravcu s visine od oko dvije hiljade metara prema tunelu lansirao helikopter.

"Moj je poduhvat uspio ponajviše zahvaljujući fantastičnim vremenskim uslovima koje sam imao. Nadao sam se daleko jačim naletima vjetra, kao i gustoj magli", kazao je Amerikanac koji je u svom letačkom odijelu već skakao s Eiffelova tornja u Parizu, Space Needlea u Seattleu, Petronas Towersa u Kuala Lumpuru i Spomenika Kristu Otkupitelju u Rio de Janeiru.

Uz podršku svog sponzora, Red Bulla, "čovjek ptica" redovno oduševljava svojim rizičnim letovima. Iza sebe već ima više od hiljadu letačkih projekata.