Boks
0

Cotto nokautirao Foremana i osvojio titulu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Portorikanski bokser Miguel Cotto u subotu je tehničkim nokautom u devetoj rundi savladao svjetskog prvaka u supervelter kategoriji po WBA verziji Izraelca Yurija Foremana, osvojivši titulu u kontroverznom meču održanom na stadionu baseball kluba New York Yankees.

Na oduševljenje hiljada svojih navijača Cotto je dominirao cijelim mečom, zadavši puno veći broj udaraca znatno višem Foremanu, koji je do prekida dobio samo jednu od osam rundi.

Sredinom sedme runde Foremanu je popustilo desno koljeno, na kojem je već nosio poseban povez, i dva puta je pao uz bolne grimase na licu. Sudac mu je dopustio kraći odmor i razgibavanje ozlijeđenog koljena, no Foreman je u nastavku šepao i potpuno izgubio rad nogu, trpeći brojne udarce Cotta u neravnopravnoj borbi.

Njegova supruga je između rundi zatražila od trenera da prekine borbu i početkom osme runde je iz Foremanovog kuta u ring uletio bijeli ručnik, znak za predaju borbe. Međutim, sudac u ringu Arthur Mercante ljutito je bacio ručnik natrag, i ispraznio ring od brojnih sportskih dužnosnika, kamermana i novinara.

Pitao je Foremana želi li nastaviti i kada mu je on odgovorio potvrdno, borba je nastavljena sve do tehničkog nokauta u devetoj rundi, nakon Cottovog silovitog ljevog krošea u tijelo, udarca po kojem je poznat.

Cottu je to bila 35. profesionalna pobjeda, i 28. nokautom, a Foremanu prvi poraz u 30 profesionalnih borbi i neuspješna prva obrana naslova prvaka, koji je osvojio 14. rujna 2009. Foreman je jedan od tri najbolja izraelska profesionalna bokera, a uz sport školuje se za rabina.

Bio je to prvi bokserski meč na stadionu Yankeesa nakon 34 godine.