sport
147

Članovi taekwondo kluba Novi Grad osvojili dvije zlatne medalje u Grčkoj

Klix.ba
Ovog vikenda u grčkom Solunu na otvorenom turniru G1 kategorije, kategoriziranom turniru na kojem se prikupljaju bodovi za kvalifikacije na Olimpijskim igrama, takmičari taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo su ostvarili još jedan izvanredan uspjeh.

Sarajevski takmičari su u konkurenciji od 1500 takmičara, u sastavu 210 timova i nacionalnih selekcija iz preko 50 država, osvojili dvije zlatne medalje.

Selekcija kluba od četiri takmičara je bila jedini predstavnik naše države na ovom prestižnom takmičenju, održanom na najvišem nivou. Sarajevski takmičari koji su osvojili medalje ukupno su ostvarili trinaest pobjeda, a naravno najznačajnije rezultate ostvarili su Nedžad Husić i Adna Borić osvojivši zlatne medalje.

Nedžad Husić je u žestokoj konkurenciji kadeta do 45 kg, porazivši šest protivnika, konačno zasjao na pobjedničkom postolju. Nakon što je prošle godine odbranio titulu balkanskog šampiona u Mariboru, te se plasirao na treće mjesto na Evropskom prvenstvu u turskoj Antaliji, ovim je uspjehom otvorio sezonu na velika vrata.

Adna Borić, u konkurenciji kadetkinja preko 65 kg je, takođe, sa tri ostvarene pobjede zasluženo osvojila titulu najbolje kadetkinje u teškoj kategoriji, te je i Adna sa prošlogodišnjim rezultatom prvakinje balkana ovu sezonu otvorila izuzetno dobro. Još dva takmičara Novog Grada su učestvovala na ovom prestižnom turniru.

Jusuf Ali Rašidagić, koji je u konkurenciji kadeta do 49 kg, nakon dvije pobjede nažalost zaustavljen u borbi za medalju, te jedina bh. nada za Rio 2016., Armin Gredić, u konkurenciji seniora do 80 kg. Armin je u žestokoj borbi sa aktuelnim viceprvakom Evrope, predstavnikom Portugala, poražen samo zbog kontravernih odluka sudaca koji su poništavali već postignute bodove.

Takmičare su vodili treneri, Haris Husić i Belmir Berberović.

"Veoma značajan nastup za naše borce, koji je završen uspješno u velikoj mjeri govori o kvalitetu naših takmičara i trenutnoj formi. Ostvareni rezultat u top konkurenciji je izuzetan uspjeh za naš klub i našu državu. Husić i Borić sa već ostvarenim rezultatima prethodnih godina su pokazali da su najuspješniji takmičari u kadetskoj konkurenciji u regionu, i dokazali da ostvareni rezultat nije niz slučajnosti nego da iza njega stoji kvalitetan plan i program rada i zalaganje prvenstveno njih kao pojedinca i nas kao trenera. Armin Gredić će imati popravni ispit u Sarajevu krajem ovog mjeseca, kada se održava turnir G1 kategorije, Bosnia Open, te u nastavku sezone, u februaru ga očekuju još dva nastupa, na Evropskom prvenstvu za klubove u Antaliji i otvoreni turnir G1 kategorije Turkish Open, a kao najvažnije takmičenje, Svjetsko prvenstvo u Rusiji, sredinom mjeseca maja“, izjavili su treneri kluba Belmir Berberović i Haris Husić.