sport
0

Cijeli svijet trči za jedan cilj – pronalazak lijeka za povrede kičmene moždine

Klix.ba
Wings for Life World Run je prema mnogima jedan od najnadahnjujućih događaja na svijetu, izazovna utrka koja istovremeno donosi enormnu dozu zabave i zajedništva, a svoje treće izdanje doživjet će u 2016. godini: 8. maja hiljade trkača okupit će se na 35 lokacija na šest kontinenata i tačno u 13 sati po našem vremenu započeti utrku.

Ono što je najvažnije jeste to da u utrci mogu učestvovati svi, bez obzira na to jesu li redovni trkači ili početnici koji se trčanjem nikada nisu bavili. Svi su dobrodošli da budu dio ovog jedinstvenog događaja, a trkači i sudionici u invalidskim kolicima tog dana trčat će uz bok jedni s drugima.

Sportska historija na pamti utrku na kojoj je trčao baš cijeli svijet. Prije dvije godine pokrenuta je utrka Wings for Life World Run, u kojoj su na više od 30 lokacija u svijetu trkači startali u istom trenutku bez obzira na vremensku zonu i uslove. Utrku gledaoci mogu pratiti uživo na web stranici, a trkači ne trče prema cilju nego bježe od takozvanog 'presretačkog vozila' koje - opet na svim lokacijama u svijetu - kreće u istom trenutku.

Kada vozilo stigne trkača, dekodira se čip koji se nalazi na startnom broju i šalje podatke na web stranicu koja takmičara rangira u državnoj utrci, kao i na nivou svijeta. Svaka država dobija svoju pobjednicu i pobjednika, a na nivou svijeta pobjeđuju trkač i trkačica koji ostanu posljednji da trče i bježe presretačkom vozilu. Lemawork Ketema je prošle godine bježao presretačkom vozilu čak 79,9 kilometara i neprikosnoveni je prvak svijeta 2014 i 2015. godine. Vidjet ćemo da li će ovog 8. maja osvojiti i treću uzastopnu titulu.

Više od stotinu hiljada takmičara plemenitog srca i ove će godine trčati istovremeno u različitim dijelovima svijeta. Cilj je jedan – pronalazak lijeka za povrede kičmene moždine. Stopostotni iznos svih startnina namijenjen je upravo istraživanjima za pronalazak lijeka za povrede kičmene moždine. Stručnjaci, kao i organizatori utrke, smatraju da je samo pitanje vremena kada će ljudi koji žive u kolicima prohodati, jer oštećene stanice kičmene moždine dokazano imaju sposobnost obnavljanja. Baš zato popularnost Wings for Life World Run utrke raste iz dana u dan.

Nešto više od 20 trkača iz BiH je učestvovalo na nama najbližoj utrci u Zadru, koja je trenutno rasprodana, tako da je Ljubljana najbliža destinacija za one koji se u zadnjem trenutku odluče da učestvuju. Za sve Bosance i Hercegovce koji ne mogu putovati na neku od 35 lokacije na kojima će se ove godine utrka održati dolazi dobra vijest. Potrebno je samo skinuti Wings for Life World Run Selfie Run aplikaciju koja vam omogućava da budete dio globalnog sportskog spektakla, gdje god se u tom trenutku nalazili.

"Wings for Life World Run je globalna avantura. Svi se mogu uključiti, čak i ako nisu u blizini neke od lokacija utrke. Samo je potrebno skinuti aplikaciju i trčati," poručuje proslavljeni atletičar Colin Jackson, sportski direktor Wings for Life World Run utrke.

Koristeći Selfie Run aplikaciju, takmičari će voditi borbu protiv virtualnog presretačkog vozila koje - kao i na 35 službene lokacije - na stazu ulazi 30 minuta nakon početka utrke i laganim ubrzavanjem polako dostiže učesnike. Jedna od najvećih zvijezda Formule 1, australski vozač Daniel Ricciardo, okušao se prošle godine trčeći Wings for Life World Run utrku uz pomoć Selfie Run aplikacije, koja je na njega ostavila sjajan dojam.

Koristeći svoj pametni telefon, svi mogu bez naknade preuzeti Selfie Run aplikaciju i 8. maja u 13h biti dio najveće globalne utrke. Jedno je sigurno: bilo da trčite Selfie Run ili službenu Wings for Life World Run utrku, činite pravu stvar, jer trčite za one koji to ne mogu. Ukoliko želite finansijski učestvovati u zajedničkom cilju pronalaska lijeka za povrede kičmene moždine, možete to uraditi na web stranici www.wingsforlife.com, a globalnu utrku možete pratiti uživo 8. maja od 13h na Red Bull TV.