sport
0

Cerić: Nastup na Olimpijadi kruna karijere

FENA
Larisa Cerić (Foto: FENA)
Larisa Cerić (Foto: FENA)
Najbolja sportiskinja Bosne i Hercegovine posljednjih nekoliko godina, džudistkinja Larisa Cerić, ušla je u završnu fazu priprema za nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Cerić je jedna od 11 bh. predstavnika na olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, a s obzirom na rezultate koje je postizala u posljednje vrijeme, uz atletičara Amela Tuku najveća je nada BiH kada je u pitanju rezultat u Brazilu.

U izjavi za Fenu Cerić naglašava da je plasmanom na olimpijadu ostvarila san svakog sportiste koji je posvetio život jednom sportu, disciplini koja je zahtijevala ogromna odricanja i napore tokom višesatnih treninga kojima su se posvetili dugi niz godina.

"Velika mi je čast sto sam uspjela da se kvalifikujem na olimpijske igre. Za to sam radila dugi niz godina i smatram da je olimpijada kruna moje karijere. Učešće na olimpijskim igrama je san svakog sportiste, a samo rijetki imaju privilegiju da učestvuju. Biti član olimpijske delegacije BiH u Rio de Janeiru za mene predstavlja veliku čast i obavezu. Čast što ću učestvovati, a obavezu jer želim pokušati da napravim dobar rezultat", izjavila je Cerić.

Naglašava da je iza nje težak kvalifikacioni period tokom kojeg je nastupila na brojnim međunarodnim takmičenjima, te prikupljala bodove za ispunjenje norme za nastup na olimpijskim igrama.

"Period kvalifikacija je bio veoma težak i naporan. Nakon svega sam se osjećala umorno, ali sada se osjećam dobro i mislim da je trener Branislav Crnogorac dobro tempirao formu, što smo pokazali i na grand slamu u Tyumenu, koji je bio zadnje kontrolno takmičenje",- naglašava bh. olimpijka.

Cerić poznaje većinu protivnica u Riu, a protiv većine je imala priliku da se bori. Kako ističe, većinu je uspijevala pobijediti, ali je i gubila od njih.

"Upoznata sam sa svim protivnicama, sa većinom njih sam se borila. Mnoge sam pobjeđivala ali od mnogih sam i gubila. Najveći favorit u mojoj kategoriji je sigurno Kubanka Idalys Ortiz, olimpijska pobjednica iz Londona 2012. godine. Što se mene tiče, sve je moguće da se desi. Mogu izgubiti u prvom kolu, a mogu osvojiti medalju. Sve zavisi kako se budem osjećala 12. augusta, na dan kada se budem borila", zaključila je Cerić.

Najbolja sportistkinja BiH trenutno se nalazi u Celju, gdje obavlja završne pripreme za olimpijadu sa džudo reprezentacijom Slovenije.

Uz Larisu Cerić, na olimpijadi u Brazilu Bosnu i Hercegovinu predstavljat će atletičari Amel Tuka, Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer i Lucija Kimani, teniseri Damir Džumhur i Mirza Bašić, plivači Mihajlo Čeprkalo i Amina Kajtaz te streljačica Tatjana Đekanović.