Giro d'Italia
0

Cavendishu kontroverzna deveta etapa

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Britanac Mark Cavendish pobjednik je devete etape biciklističke utrke Giro d'Italia, vožene u dužini od 163 kilometara ulicama Milana.

Pobijedio je član Teama Columbia u završnom sprintu utrke, no ostvareno vrijeme neće mu se računati u ukupnom poretku, niti će nakon devete etape ijedan biciklist promijeniti poziciju i prednost, odnosno zaostatak za konkurencijom.

Naime, kako su objavili organizatori prije utrke, na zahtjev biciklista ova etapa se zbog sigurnosnih razloga i želje za smanjenjem rizika, neće vrednovati u zbirnom vremenu. Iskoristili su je biciklisti za nešto sporiju vožnju i razgovor za vrijeme kruženja Milanom, što je razbjesnilo pojedince u publici željne prave borbe.

Svima se, nakon šest krugova, obratio vodeći u ukupnom poretku Danilo Di Luca pojasnivši pritom zbog čega je donesena takva odluka.

Pedro Horrillo Muñoz, podsjetimo, zadobio teške ozljede prilikom pada u provaliju tijekom osme etape. Otprilike na polovici etape, u njezinoj brdskoj dionici, nesretnik je pri jednom spustu izletio s ceste i survao se biciklom u 60 metara duboku provaliju.

Prebačen je helikopterom u bolnicu u Bergamu s ozljedama glave, višestrukim prijelomima noge, slomljenim rebrom i oštećenjem pluća.

U nedjelju ujutro Horrillo je probuđen iz inducirane kome, te je počeo osjećati ruke i noge.

Ukupni poredak nakon 9. etape:
  1. Danilo di Luca (Ita/LPR) 33.13:35

  2. Thomas Lovkvist (Šve/THR) +0:13

  3. Michael Rogers (Aus/THR) +0:44

  4. Levi leipheimer (SAD/AST) +0:51

  1. Denis Menčov (Rus/RAB) 0:58...

  2. Lance Armstrong (SAD/AST) +4:39...

  3. Vladimir MIholjević (Hrv/LIQ) +34:00