Pobijedio Sebastiana Zbika
2.6k

VIDEO / Ćatić odbranio naslov svjetskog prvaka tehničkim nokautom

Piše: Edin Isanović
Adnan Ćatić (Felix Sturm) večeras je po 12. put u svojoj karijeri odbranio titulu svjetskog prvaka u srednjoj kategoriji po WBA verziji. Njegov protivnik bio je njemački borac Sebastian Zbik kojeg je sasvim zasluženo pobijedio. Zbik je predao borbu nakon devete runde, jer nije bio u stanju da nastavi meč. Inače, borba se održala u Kölnu.

Ovaj meč ljubitelji plemenite vještine su očekivali godinama. Treba istači da se u Njemačkoj već neko vrijeme vodio medijski rat između Ćatića i Zbika. Ovaj meč nazvan je boksom "dvojice Nijemaca".

Međutim, Zbik je rekao da je Adnan Nijemac pod navodnim znacima, jer se "u ringu predstavlja njemačkom himnom čiji tekst sigurno ne zna, a kasnije se šeta ogrnut bh. zastavom".

To je dodatno podgrijalo atmosferu pred ovaj okršaj. Fantastični bokser bh. korijena je odradio 40 profesionalnih borbi u kojim je zabilježio 36 pobjeda, od kojih je 15 puta nokautirao svoje protivnike. Od 2007. godine je svoju titulu odbranio 11 puta.

Adnan je obećao da će to učiniti i 12. put, na petak 13. I uspio je, stigao je do 37 trijumfa u 41. borbi.

Prva runda protekla je u ispitivanju snaga. U drugoj je dominirao Zbik, dok su treća, a posebno četvrta otišle na stranu Ćatiću. Peta runda potpuno je pripala bokseru bh. korijena koji je suparniku zadao nekoliko direktnih udaraca.

Identičan scenarij bio je i u šestoj. Ćatić je polako počeo lomiti otpor Zbika. Potpuna dominacija Ćatića nastavila se u sedmoj i osmoj rundi.

Na kraju devete runde Zbik više nije u stanju da se bori. Predao se! Još jedna velika pobjeda Adnana Ćatića.

Za kraj treba naglasiti da je u predborbi pobjedu upisao i bh. borac Adnan Redžović.