sport
0

CAS: Presuda Contadoru za dvije sedmice

Totalsport
Alberto Contador
Alberto Contador
Iz Međunarodnog suda za sportsku arbitražu (CAS) u Lausannei objavili su da će u vezi dopinškog slučaja najboljeg biciklista današnjice, Španca Alberta Contadora, presuditi krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

Međunarodne su novinarske agencije krajem prošle godine javile da Contadora presuda očekuje između 15. i 20. januara, no iz CAS-a su sada saopćili da se radilo o nesporazumu, jer da je svim zainteresiranim stranama u postupku CAS omogućio vrijeme za prigovor u vezi sastava sudbene komisije koja će donijeti odluku.

Odluka će, dakle, biti donesena u sedmici nakon nedjelje, 29. januara.

A i B-uzorci krvi najboljeg svjetskog bicikliste pokazali su da je tokom Tour de Francea 2010. godine nastupao pozitivan na nedozvoljeno sredstvo klenbuterol. Iako su iz Međunarodne antidopinške agencije (WADA) i Međunarodne biciklističke federacije (UCI) tražili Contadorovu suspenziju, iz njegovog matičnog, Španskog biciklističkog saveza, Contadora su odriješili krivnje.

Slučaj je nakon toga završio na CAS-u.

Bude li Contador proglašen krivim, čeka ga dvogodišnja kazna, kao i brisanje svih rezultata u proteklih godinu i po dana, pa tako i pobjeda na Tour de Franceu iz prošle godine.

Svoje je argumente Španac pred CAS-om iznosio tokom četverodnevnog saslušanja u oktobru.