sport
20

CAS odbio žalbu, ruski atletičari definitivno neće nastupati u Riju

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Generalni sekretar Sportskog arbitražnog (CAS) suda Matthieu Reeb u četvrtak je objavio odluku o odbijanju ruske žalbe na odluku IAAF-a o zabrani učešća ruskih atletičara na predstojećim Olimpijskim igrama u Riju.

Podsjećamo, Ruski olimpijski komitet se žalio na nedavnu odluku o zabrani učešća atletičara na Ljetnim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru koje će se održati ovog ljeta. Svjetska asocijacija atletskih federacija (IAAF) kontroverznu odluku donijela je 17. juna, nakon prvobitne odluke koja je donesena u novembru 2015.

Svjetska antidoping agencija (WADA) je zaključila kako se ruski atletičari i atletičarke "sistematski dopinguju" te da su u sve uključene i ruske tajne službe. U izvještaju WADA-e navodi se kako su i pored suspenzije ruski sportisti nastavili da se dopinguju te da su u više navrata odbijali da se testiraju.

Zbog ove odluke jedina ruska atletičarka koja će moći nastupati na Olimpijadi je Darija Klišina i to zbog činjenice da svoj trening obavlja van granica Ruske Federacije.