sport
0

Bush se nada da će se baseball riješiti steroida

FENA
Američki predsjednik George W. Bush, bivši suvlasnik baseball kluba Texas Rangers, u petak je izjavio kako je izvještaj o raširenoj upotrebi steroida u baseballu bacilo ljagu na taj nacionalni sport te izrazio nadu da će s izvještajem biti okončano "razdoblje steroida".

"Nadam se kako će ovaj izvještaj biti dio napora da razdoblje steroida u baseballu ostavimo iz nas", rekao je Bush, okružen članovima kabineta u ružičnjaku Bijele kuće. Izrazio je uvjerenje da će treneri i igrači MLB-a Michellovo izvještaj uzeti ozbiljno, prenosi Hina.

Izvještaj bivšeg senatora Georgea Mitchella, predstavljen u četvrtak nakon 20-mjesečne istrage, otkrio je da kultura uzimanja dopinga prožima profesionalni 'baseball', a u izvještaju je zbog upotrebe anaboličkih steroida imenovano 80 bivših i sadašnjih igrača profesionalne baseball lige MLB, uključujući deset osvajača titule najvrijednijeg igrača - MVP, te 31 člana All Stars momčadi lige.

George Mitchell pozvao je da jedno nezavisno tijelo nenajavljeno godinu dana provodi testiranja na steroide i druge vrste dopinga za poboljšanje rezultata, kako bi se iskorijenila kultura njihovog uzimanja u 30 klubova MLB-a.

Od predsjednika Busha, do običnih navijača, Amerikanci su u petak s ljutnjom, razočaranjem i šokom regirali na izvještaj o nelegalnoj pozadini uspjeha njihovih omiljenih baseball klubova i igrača.

Prozvane zvijezde baseballa uglavnom su prešutjele Mitchellovo izvještaj, a oni koji su se oglasili pobijaju njegovu vjerodostojnost, poput najuspješnijeg bacača NY Yankeesa Rogera Clemensa, koji je najbolje rezultate počeo ostvarivati nakon 35 godine života, a ove je godine, iako u 44-oj, potpisao novi ugovor vrijedan 16 miliona dolara.

Prihodi MLB-a od ulaznica, televizijskih prava i reklama, ove su godine iznosili rekordnih šest milijardi dolara.