Saopćeni detalji ceremonije
0

Britanska seoska idila na otvorenju Olimpijskih igara

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Londonski olimpijski stadion bit će pretvoren u britansku seosku idilu tokom ceremonije otvorenja ljetnih Olimpijskih igara 27. jula.

Umjetnički reditelj ceremonije Danny Boyle, čiji je film "Milioner s ulice" zaradio osam Oscara, rekao je da će svečanost za koju će organizatori izdvojiti 33 miliona eura "Britancima dati sliku o sebi kao naciji".

"Na ulazu na Olimpijski stadion u istočnom Londonu, publika će vidjeti prizor koji predstavlja tradicionalni i idilični pogled na britansko selo", naveli su organizatori u saopćenju.

"Prizor će biti upotpunjen s livadama, poljima i rijekama i prikazat će obitelji koje idu na izlete, bave se sportom na zelenim površinama i poljoprivrednike koji oru zemlju dok prave seoske životinje u dvorištima pasu".

Organizatori će za autentični prikaz seoskog života angažirati 30 ovaca, 12 konja, tri krave, dvije koze, 10 kokoši i tri ovčarska psa.

Očekuje se da će manifestaciju putem malih ekrana gledati oko milijardu ljudi, dodali su organizatori.

Danny Boyle jako je pohvalio oko 10.000 volontera, koji su imali već 157 proba.

"Zaprepašten sam nesebičnoj predanosti volontera. Oni su čisto utjelovljenje olimpijskog duha i predstavljaju ono najbolje što imamo kao narod. Najbolji način da prikažemo našu priču jest sa stvarnim ljudima", rekao je slavni reditelj.

Najveće zvono u Europi, teško 27 tona, zvonjavom unutar stadiona će otvoriti manifestaciju nazvanu Isles in Wonder (Otoci u čudu), prema govoru iz drame Williama Shakespearea The Tempest (Oluja).

Na zvono je ugraviran citat Calibana, jednog od likova iz spomenutog djela: "Ne bojte se, otok je pun buke".

Sebastian Coe, predsjednik Organizacijskog odbora Olimpijskih igara, istaknuo je da su organizatori dizajnirali jednu od najvećih scena ikada postavljenih na stadion. Oko 80.000 gledatelja imat će priliku u cjelosti vidjeti i generalnu probu, ali datum još nije određen.