Red Bull X-Fighters i Cliff Diving
0

FOTO / Britanac Hunt slavio u Norveškoj, Maddison oduševio u Madridu

Sarajevo-x.com
Britanac Gary Hunt pobjednik je "Red Bull Cliff Diving" takmičenja održanog u norveškom Krageru.

Takmičenje je pratilo 12.000 gledalaca, a Hunt je s osvojenih 386,45 bodova učvrstio vodstvo u ukupnom poretku svjetske serije.

Kad su glavni rivali Artem Silčenko i Orlando Duque izveli svoj treći i posljednji skok i dobili vrlo dobre ocjene, Gary Hunt bio je pod velikim pritiskom. No pritisak, čini se, 26-godišnjem Britancu ni najmanje ne smeta, jer je i dalje nezaustavljiv.

Hunt je poslije treće uzastopne pobjede rekao:

"Za mene je početak ove sezone sjajan, nisam mogao poželjeti bolji, a pred nama su još tri takmičenja. Još uvijek ništa nije sigurno. Zbog toga ću za Italiju pripremiti potpuno novi skok."

Silčenko je takmičenje u Norveškoj završio s ukupno 355,15 bodova, jednako koliko je prikupio u Meksiku. To nije bilo dovoljno za pobjedu, no pretekao je Orlanda Duquea u ukupnom poretku.

"Pobijedio sam Orlanda, koji je odličan takmičar, no izgubio sam od Garyja", komentirao je mladi Rus.

U ukupnom poretku prvi je Hunt, dok drugu i treću poziciju drže Silčenko i Duque. Naredno nadmetanje je 8. augusta, a najbolji skakači svijeta će provjeriti temperaturu Jadranskog mora u talijanskom Polignanu.

Plaza de Toros de Las Ventas u Madridu devetu je godinu zaredom bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Pred 25.000 gledalaca najviše je pokazao Australac Robbie Maddison, a drugo je mjesto osvojio Švicarac Mat Rebeaud.

Robbie Maddison, čovjek koji je 2009. preskočio londonski Tower Bridge, a 2010. letio preko Korintskog kanala, u Madridu je izveo potpuno novi trik. Na 15 metara visine iznad motocikla zarotirao se za 360 stupnjeva. Trik pod nazivom Volt Body Varial definitivno je bio presudan za njegovu pobjedu.

"Još ne mogu vjerovati da sam pobijedio", izjavio je odmah nakon takmičenja Maddison.

Švicarac Mat Rebeaud, koji se nedavno vratio takmičenju nakon oporavka od teške povrede, dokazao je da na njega treba ozbiljno računati. U polufinalu je pobijedio lokalnog favorita Dannyja Torresa. Iako se morao zadovoljiti četvrtim mjestom, Španac je imao samo riječi hvale za sjajnu madridsku publiku i pobjednika Robbieja Maddisona.

"Atmosfera je bila luda. Sljedeće godine vratit ću se i pobijediti, ali Maddison je zaista zaslužio pobjedu večeras. Hvala svim navijačima."

Treći je bio Norvežanin Andre Villa koji je uspio zadržati vodstvo u ukupnom poretku. Sljedeće takmičenje Red Bull X-Fightersa je u London, a takmičenje se održava 14. augusta.

U ukupnom poretku vodi André Villa (Norveška) 310 bodova, drugi je Robbie Maddison (Australija) 265 bodova, dok treću poziciju zauzima Nate Adams (SAD) 225 bodova.