sport
1

Brisel platio 500.000 dolara za Bolta i Blakea

Totalsport
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Veliki jamajčanski sprinterski rivali, Usain Bolt i Yohan Blake, neće trčati rame uz rame do Olimpijskih igara, ali nakon Londona bismo mogli vidjeti njihov dvoboj na finalu Dijamantne lige u Briselu.

Organizatori Memorijala Van Damme objavili su u srijedu da su obojica atletičara potvrdila nastup u belgijskoj prijestolnici, ali još uvijek nije sigurno ko će trčati u kojoj disciplini. Naime, u Briselu su na rasporedu utrke i na 100 i na 200 metara, a zajednički trener ove sezone dvojice najbržih svjetskih sprintera Glen Mills najavio je da će odluka biti poznata nakon londonskih Igara. Nije, međutim, isključio ni mogućnost direktnog dvoboja svojih najboljih učenika.

Blake je, podsjetimo, prošle godine postao svjetski prvak na 100 metara nakon što je Bolt diskvalificiran zbog nepravilnog starta. No, pravu je senzaciju 22-godišnji atletičar napravio prošli vikend kada je na jamajčanskim kvalifikacijama za OI pobijedio tri godine starijeg svjetskog rekordera i na 100 i na 200 metara.

Na "stotki" je Blake postao četvrti najbrži sprinter svih vremena s rezultatom 9.75. Ostavio je pritom Bolta 11 stotinki iza sebe. Na dvostruko dužoj dionici Blake je pobijedio s vremenom 19.80, bio je tri stotinke brži od trostrukog olimpijskog pobjednika iz Pekinga.

Spomenimo još da je miting u Briselu na rasporedu 7. septembra, a procjenjuje se da su organizatori za jamajčanski dvojac izdvojili 500.000 dolara.