SP u odbojci
0

Brazilci savladali nedoraslog suparnika i odnijeli zlato

Totalsport
Foto: AP
Foto: Reuters
Odbojkaši Kube pokazali su se nedoraslim suparnicima za Brazilce u finalu Svjetskog prvenstva odigranog u Rimu. Slavili su igrači Bernarda Rezendea 3-0 (25-22, 25-14, 25-22) nakon samo sat i 14 minuta borbe.

Leandro Visotto Neves bio je nezaustavljiv za Kubance. Donio je pobjednicima 19 poena. Sa suparničke strane najbolje mu je parirao 17-godišnji Wilfredo Leon Venero, najmlađi igrač SP-a, s 15 poena. Ipak, puno je i griješio.

Igrači Brazila jednostavno su se pokazali za klasu prejaki od suparnika u finalu, koji je iskoristio dobar rasplet u žrijebu i došao rekordno daleko. Izjednačili su igrači Orlanda Blackwooda najbolji rezultat u vlastitoj historiji, drugo mjesto sa Svjetskog prvenstva u Brazilu 1990. godine.

Naivnost Kubanaca, međutim, može se opravdati njihovim godinama: bili su najmlađa ekipa na turniru.

Brazilci tako treći put zaredom otišli do kraja na Svjetskom prvenstvu. Bili su najbolji prije osam godina u Argentini te prije četiri u Japanu. Također su ovogodišnji pobjednici Svjetske lige. U totalnoj su dominaciji kiksali samo na Olimpijskim igrama u Pekingu, gdje su propustili odbraniti zlato iz Atene. U finalu su ih iznenadili Amerikanci.

Sada je Brazil izjenačio rekord od tri uzastopna svjetska naslova, koji je Italija držala od 1990. do 1998. godine. Rekorderi sa šest naslova inače su Rusi.

Treće mjesto i bronzanu medalju u Rimu je osvojila reprezentacija Srbije, koja je ranije u nedjelju pobijedila domaćina Italiju 3-1.

SP u odbojci, finale:

Brazil – Kuba 3-0 (25-22, 25-14, 25-22)